IN MEMORIAM

divendres, 4 d’abril del 2008

Sabatilles de competició


    Ara que començaran les carreres de la Marina deuríem comentar alguna cosa sobre les sabatilles que molts de nosaltres utilitzarem per a competir.
     Una bona part dels corredors només usa un parell de sabatilles per a entrenar, mentres que molts altres utilitzen diversos tipus de sabatilles depenent de la classe d'entrenament que realitzaran i a que velocitat correran.
     Quan correm ràpid, com per exemple en els ritmes més ràpids que la carrera lenta –i òbviament en carrera- molts corredors preferim utilitzar sabatilles lleugeres.
     La major part dels corredors que utilitzen sabatilles lleugeres pensen que el seu avantatge esta és el seu reduït pes i és açò el que fa que es puga córrer mes ràpid, però no és del tot cert.
     És veritat que el pes alguna cosa incidix en la velocitat, ja que si una sabatilla pesa 50 grams menys que una altra es nota.
     Però la veritat, és que l'avantatge de córrer amb sabatilla lleugera deriva que tenen una major acció mecànica al no tindre quasi cap tipus de suport, la qual cosa fa que el moviment del peu i el turmell siguen mes lliures, flexionen millor.
     La sabatilla de competició o d'entrenaments ràpids pesa poc en relació a una sabatilla d'entrenament i amb molta amortiguació perquè té una entresòl menys espessa, la part del taló és més baixa, i no té elements de suport que són els que estabilitzen el peu en la fase de suport.
     A l'eliminar tots estos elements perdem pes, però sobretot tenem més flexibilitat.
     Quan comprem una sabatilla de competició la primera cosa que comprovem és el pes, però el que en realitat deuríem comprovar és la seua flexibilitat, la deuríem plegar, quant mes es doble i menys coste de doblegar, tant menys força farà el nostre peu en la fase d'impuls, amb la qual cosa estalviarem energia i açò és molt important en una carrera llarga.
     I és ací on esta el real avantatge de córrer amb una sabatilla de competició.
     Quan competim o fem sèries amb les sabatilles pesades, amb mes amortiguació, tenim el desavantatge que ens cansem mes, però sobretot fatiguem mes els músculs del panxell que han de fer mes força en la fase d'impuls.
     Clar, que arribat a este punt seria fàcil pensar que hem de córrer sempre amb sabatilles de competició ja que tenim mes avantatges, però òbviament no és així: la sabatilla de competició a l'haver reduït al mínim el poder d'amortiguació i no oferint quasi cap estabilitat en la fase de suport, perquè no té els suports, fatiguem molt tots els músculs que controlen l'estabilitat i que són els músculs que mes treballen en el suport del peu.
     Però que succeïx quan córrem lent? Pues que la fase de suport en terra és mes llarga que quan es corre ràpid, i en este cas la sabatilla lleugera no garantix la necessària dispersió de la força d'impacte, a l'estar mes temps en contacte amb el sòl necessitem més amortiguació.
     Molts dolors i lesions vénen produïts de no utilitzar les sabatilles adequades, en fi com més lent correguem mes amortiguació i estabilitat necessitarem i al contrari quant mas ràpid correguem més flexibles hauran de ser les sabatilles.
     Un altre tema que és complementari seria el pes del corredor en relació a la sabatilla, però això ja serà un altre dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada