IN MEMORIAM

divendres, 16 de maig del 2008

LA GLUCOSA I L'ESPORT. Per Rafa Escriva.


La glucosa és l'hidrat de carboni més elemental i essencial per a la vida que existix i es troba en forma de midó en els vegetals i les hortalisses, i en forma de fructosa en les fruites i la mel.
És la principal font d'energia del cervell, consumint-se sobre els 140gm al dia. Quan no n'hi ha prou glucosa en sang, s'utilitza l'existent en el fetge, on es troba com glucogen. Per esta raó, en moments de decaïment o sobreesforç, el prendre una beguda o menjar amb alt nivell de sucre, ens ajuda a trobar-nos millor.
Per a obtindre energia de la glucosa, esta es degrada en les cèl·lules donant lloc a aigua, que reutilitzem o eliminem, i anhídrid carbònic que eliminem en la respiració. Este és el mode principal d'obtindre energia per a realitzar totes les activitats que la requerisquen. Quan falta este glúcid, les proteïnes essencials es metabolitzen per a convertir-se en energia i evitar danys irreparables.
La prova que mesura el nivell de glucosa en sang rep el nom de glucometría i es realitza per mitjà de l'anàlisi d'una gota de sang i s'expressa, normalment, en mil·ligrams per decilitre (mg/ml). Esta prova sol donar uns valors normals entre els 72 i els 145 mg/ml al llarg del dia, encara que sol ser major dos hores després del menjar i descendix darrere de la presa de begudes baixes en sucre o la realització d'un esforç. Quan els nivells són anormalment alts, podem parlar de diabetis. Les persones amb esta malaltia han de portar un major control per a evitar tant els alts nivells com els baixos; ja que un desajust en els nivells de glucosa pot portar a lesions en el sistema nerviós, en la retina dels ulls o en els renyons.
Darrere d'esta explicació, passarem a la pràctica i a aplicar-ho a l'esport, en especial a l'atletisme.
Les carreres, i sobretot la marató, són proves que exigixen un alta aportació de glucosa per a mantindre totes les funcions del cos en el millor estat possible. Per esta raó, cal tindre suficients reserves de glucosa en el cos. Per a això és important una bona alimentació que continga verdures i fruites, a més de poder prendre begudes amb un important aportació d'ensucres com poden ser els refrescos.
També podem trobar la glucosa en forma de pastilles o pastilles preparades especialment per a un aportació instantània en el moment que ho necessitem durant la prova.
Cuant i com es deu de pendre ja heu vorem en següents articles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada