IN MEMORIAM

diumenge, 24 d’agost del 2008

EL REI DEL FONS

Continuem esperant que comence la marató i és bon moment per a recordar al Gran Bekele, ha començat amb el 10.000 per a demostrar-nos que és el millor fondista en la història dins del pista i així és com l'etíop Kenenisa Beleke va aconseguir el seu segon títol consecutiu de 10.000 metres amb un esprint sostingut en l'última volta que el va conduir a la victòria amb nou rècord olímpic (27:01.17) per davant del seu permanent escuder, Sileshi Sihine i del kenyà Micah Kogo, deixant Haile Gebreselassie sense medalla en la seua última carrera en pista.

La final directa, amb 39 atletes en l'eixida, va discórrer ala usança africana, a estirades.

El segon kilometro, a càrrec dels germans eritreus Tadesse, Kidane i Zersenay, va formar una llarga fila que ocupava mitja recta. L'objectiu consistia a castigar les cames dels etíops, que havia aconseguit doblet a Atenes 2004 amb Bekele i Sihine.

Els eritreus alçaven de tant en tant el peu només per a estrényer uns segons després, quan els de cua començaven a respirar.

Per darrere, Zersenay i Gebre estalviaven forces i els dos favorits etíops, impertorbables, esperaven el seu moment per a donar l'arpada.

Els kenyans van començar a deixar-se veure en el quint quilòmetre i van atacar, per mitjà de Martin Mathathi en el sext quilòmetre, poc abans que Zersenay trencara les ostilitats a set voltes del final i reduïra el paquet a deu unitats.

Els tres etíops es van posar a la seua estela. El kenyà Micah Kogo va tirar a un quilòmetre de la meta però no va fer mal.

A l'última volta van arribar junts els tres etíops i la història es va repetir: Bekele va tornar a véncer amb nou rècord olímpic (27:01.17) per davant de Sihine (27:02.77) i de Kogo (27:04.11), que va guanyar el bronze per mil·lèsimes al seu compatriota Moses Massai (27:04.11).

En sext lloc, Gebre, com a Atenes, va tornar a quedar-se sense medalla. Gebreselassie va renunciar a la marató olímpica escudant-se en la previsible contaminació atmosfèrica, encara que la realitat va minimitzar el problema, i va anunciar que esta final seria la seua última carrera sobre una pista, a fi de prosseguir la seua carrera com a corredor sobre asfalt.

Fa quatre anys, Bekele va destronar a Gebre com a rei del fons.

Primer li va llevar el rècord del món amb una marca de 26:20.31 en Ostrava i dos mesos després es va proclamar campió olímpic a Atenes amb doblet per a Etiòpia (Sileshi Sihine va ser segon) però sense medalla per a "el Cap", que va acabar quint.

Els tres van tornar en Beijing a una final olímpica, ara amb Gebre convertit en plusmarquista mundial de marató (2h04:26) i amb Bekele en possessió de dos títols mundials i un rècord encara millor en els deu quilòmetres (26:17.53).

Ningú ha sigut capaç de véncer a Bekele en les seues onze últimes carreres de 10.000. Sihine, en possessió d'una marca de 26:39.69, s'ha hagut de conformar amb el segon lloc en els Jocs d'Atenes i en els dos últims Mundials.

Només un any menor que el campió, està condemnat a compartir amb ell la seua carrera esportiva. Sihine partia amb la millor marca mundial de l'any amb els 26:50.53 que va acreditar en Hengelo (Holanda), però la seua falta de recursos en l'última volta va tornar a deixar-lo a mercé de Bekele.