IN MEMORIAM

diumenge, 24 d’agost del 2008

LA REINA.

Ja estan en marxa, a començat la marató olímpica, i mentres deixem passar els primers quilòmetres repassem el que ha fet la reina del fons.
Tirunesh Dibaba completa el doblet de fons amb un esprint llarg en la final de 5.000 metres que li ha permés destronar el seu compatriota Meseret Defar i fer-se amb la seua segona medalla d'or a Pequín en 15:41.40, la pitjor marca en les tres finals olímpiques disputades.
Va ser un podi d'atletes nascudes a Etiòpia, encara que la subcampiona tenia nacionalitat turca. Elvan Abeylegesse va repetir la plata del 10.000 i la defensora del títol, Defar, va haver de conformar-se amb la medalla de bronze.

La rivalitat entre dos etíops no massa ben avingudes havia concentrat l'interés de la carrera. Dibaba, que havia guanyat sis dies abans la medalla d'or en 10.000 i es presentava amb el rècord mundial de 5.000, s'enfrontava a la campiona olímpica i mundial, Meseret Defar.

En segon terme estaven Abeylegesse, que havia aconseguit plata en la final de 10.000, i la russa Gulnara Galkina-Samitova, campiona de 3.000 m. obstacles cinc dies abans amb rècord mundial inclòs (8:58.81).

Des dels mundials júnior del 2002, en els que Defar va batre a Dibaba pel títol, ambdós s'han enfrontat en 22 carreres amb un balanç de 12-10 per a la primera, però al juny passat Dibaba li havia llevat en Oslo el rècord mundial amb una marca de 14:11.15. Defar va intentar, sense èxit, recuperar-ho a Estocolm.

El primer quilòmetre es va córrer a ritme de passeig (3:39.20). Ningú assumia responsabilitats. Dibaba marcava a Defar i no va haver-hi novetat fins que, a 9 voltes del final, Abeylegesse va resoldre tirar, però a mitat de carrera va tornar la calma.

Gulnara Galkina va posar el seu enorme cos al capdavant del grup a 6 voltes del final, sense forçar el ritme, i només al penetrar en l'últim quilòmetre es va llançar la carrera.

A dos voltes va tornar Abeylegesse i al toc de campana Dibaba va atacar amb tot, emportant-se darrere d'ella a Defar i a la turca, però en la revolta ja hi havia sentenciat.

Va véncer amb 15:41.40, seguida d'Abeylegesse i de Defar.