IN MEMORIAM

dimecres, 14 de setembre del 2016

Setmana de descàrrega

Vaig hi ha utilitzar esta entrada també per a anunciar que el I Trail i Caminada a l'Orxa l'hem d'ajornar ja que no pot estar llesta per al pròxim cap de setmana, per la qual es manté però de moment sense data.

I ara, després d'esta notícia aprofitaré per a aclarir algunes coses que heu vist esta setmana i que han sembrat alguns dubtes.
Com heu pogut comprovar la majoria de nosaltres ens trobem en una setmana amb un entrenament diferent, ens crida l'atenció els pocs quilòmetres que anem hi ha realitzar des del dimecres, i és que estem en una setmana de les anomenades de “descàrrega”. Es poden anomenar de moltes maneres encara que m'agrada “descàrrega”.
 Com podeu estar imaginant ens enfrontem a una entrada de les denominades tècniques, o siga avorrides per a molts de nosaltres, però en fi, no hi ha més remei que aclarir alguns detalls de l'entrenament d'esta setmana.
Començare fent un poc d'introducció; tots sabem i deuríem sempre recordar que un entrenament es basa en un important principi el de “càrrega i descàrrega”. En la pràctica, a cada entrenament fort li seguix un suau per a recuperar-se muscularment. Este principi d'anar alternant el veiem més clarament quan realitzem les sèries, sèrie i recuperació, però esta regla també cal usar-la quan s'organitza un cicle més ampli d'un entrenament.

Com ho fem? Normalment ho dividim en setmanes, així que cada setmana també és considerada com una unitat dins del pla general d'un entrenament i també apliquem el principi de “càrrega i descàrrega” pel que ens trobarem amb una setmana de càrrega seguida d'una altra setmana de descàrrega, este és el sistema més senzill, 1 x 1, és el que usem per als principiants.
També utilitzem el 2 x 1 que serien, dos setmanes de càrrega per una de descàrrega, el 3 x 1 que és tres setmanes de càrrega per una de descàrrega i el 4 x 1, que no he utilitzat mai i que és quatre setmanes de càrrega per una de descàrrega.
Cada sistema s'utilitza depenent de la carrera que s'entrene i del nivell del corredor, però ara ens centrarem en la setmana de descàrrega.
Què és una setmana de descàrrega? Tots ja hauríem de tindre clar que és una setmana en què es reduïx l'entrenament. Açò pareix clar Però com?

Molts corredors creuen que hi ha d'eliminar els esforços més forts, com per exemple les sèries, i només córrer a ritme lent, però açò és un error. En la setmana de descàrrega cal reduir només els quilòmetres que anem hi ha realitzar però no la seua intensitat. Dita d'una altra forma anem hi ha reduir entre un 20% i un 30% els quilòmetres setmanals però els que hàgem de fer els farem a la mateixa intensitat que la setmana anterior.
Com veieu ací se'ns obri un palmito amb moltes possibilitats, però jo solc utilitzar moltes vegades el d'esta setmana. Cal reduir quilòmetres, mantindre la intensitat i descansar.
Per tant solem agrupar dos sessions d'entrenament seguides de qualitat o siga de sèries sense cap dia de recuperació, normalment al principi de setmana amb el que portem al nostre organisme quasi a l'esgotament i després aprofitem la resta de la setmana amb la seua disminució de quilòmetres per a aprofitar per ració doble la supercompensació. També utilitze este sistema amb altres fins però açò ja serà en una altra entrada.
Açò com tots els plans té els seus problemes, i no sempre s'aconseguix el que volem, i és que ja sabem “Tindre un pla sempre és bo, el que passa és que hi ha plans que ixen bé i altres que ixen malament”, d'ací la importància de seguir els plans en l'orde en què estan marcats i no anar alternant entrenaments segons ens interesse.

Bo una entrada de les "pesades" però que de tant en tant cal posar per a anar mirant la carrera a peu amb altres ulls.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada