IN MEMORIAM

diumenge, 28 de gener del 2018

Ja ve el 22 Circuit a peu Marina Alta 2018, no tinguem por.

En la vida, igual que en la carrera a peu hi ha la por, però el que no crec és que hagen d'adoptar-se estratègies d'entrenament mental específiques per al corredor diferents de les que hauria d'adoptar un treballador davant del primer dia en la seua nova ocupació o de la por escènica que tenim quan hem de parlar en public.


Benirredra
La por és un enemic de molta entitat, quan en una carrera el nostre rival ens fa un canvi de ritme i ens sentim defallir d'una manera estrepitosa o quan portem dos quilòmetres en què no podem mantindre el ritme que ens havíem proposat, es produïx sovint un curtcircuit mental, no perquè els nostres rivals siguen millors, cosa que per descomptat ocorre, sinó perquè la por entra en escena i es comença a visualitzar la derrota com si es tractara d'un funeral.
Hem començat una nova temporada, tenim molts propòsits, ens agradaria emprendre grans projectes, i voldríem superar-nos en molts aspectes, però ens pot succeir que quelcom ens paralitze: la por al fracàs.

Presentació 22 Circuit a peu Marina Alta 2018
Pareix que el lema de molts corredors és: “aconseguir els objectius o res”, i davant dels primers símptomes d'una derrota, ens desanimem i tot a la deriva. Este és el verdader fiasco, deixar tot a la deriva, no emprendre res per temor de fracassar. Les caigudes són quelcom normal en el ser humà que està lluitant per aconseguir algun objectiu en la seua vida. Perdre una batalla no significa perdre la guerra.
Quantes vegades no hem sentit dir que hi ha corredors que saben patir i en canvi altres no. Tots hem vist que molts dels corredors més patidors eren justament aquells de què es diu que no saben patir. Patixen molt més que aquells que saben patir. El bon competidor guanya sovint perquè no deixa que el patiment físic provoque dubtes i temors en la seua ment.
Em pareix un error glorificar el patiment, un error que no contribuïx en res a millorar el rendiment. Probablement quan millor competim és en aquelles carreres en què el patiment psicològic no fa acte de presència per més que les cames dolguen.

Benirredra
Quants de nosaltres no hem vist a corredors extravertits, desenfadats, sovint un tant indisciplinats, competixen millor que els atletes introvertits, autoexigents i molt disciplinats. Amb això no vull dir que la disciplina siga quelcom negatiu. Res d'això. El que vull dir és que la disciplina ha de provindre de la passió pel que es fa. Els millors atletes, són atletes molt disciplinats no perquè s'imposen l'entrenament com un castic, sinó per la passió que senten pel que fan.
Quan un atleta senta la por, el dubte, el temor psicològic, abans que dir-se a si mateix "és hora de patir com més millor" hauria de recordar-se que practica eixe esport perquè vol, perquè li agrada, perquè li apassiona i acceptar amb resignació els dies en què els nostres rivals són millors que nosaltres. Esta sana resignació és el que se sol anomenar humilitat. Al meu entendre, la humilitat no significa no tindre's en alta estima, sinó assumir els fets com són en el dia en què succeïxen.
En definitiva i al meu entendre, una mentalitat hedonista per part del corredor fa molt més benefici a este que una mentalitat basada en l'autoexigència.
Hem de tindre en compte estos xicotet detalls, sobretot ara que ja s'ha presentat el 22 Circuit a peu Marina Alta 2018 i que donarà començament a Xàbia el 25 de febrer, no cal posar-se nerviós ni tindre por al veure el calendari perquè són carreres que tots coneixem i davant de les quals no deuríem de tindre cap altre objectiu que passar-ho bé i si aconseguim amb això millorar com a corredors molt millor.


Ja se que competir cada cap de setmana s'ha pogut convertir en una obligació per a molts dels què correrem el Circuit de la Marina Alta 2018 i que millorar les nostres marques per poc que siga és el nostre objectiu, però una competició cada setmana no és la panacea per a aconseguir-ho. En la dosificació està la clau per a aconseguir eixa marca tan somiada.
La gran majoria de nosaltres ja sap perquè es millora entrenant, per la qual cosa també comprén perquè la recuperació després de cada esforç és fonamental per a aconseguir-lo, per tant sap que després d'una competició cal recuperar-se per a continuar entrenant i si no hi ha temps suficient per a una bona recuperació o bé deixem de competir o d'entrenar.
I, ací és on esta el problema.
No ens queda més remei que planificar molt bé, primer la temporada i després el Circuit Marina Alta, així que cal saber que carrera tenim com a objectiu i quals són d'entrenament.

Mentres esperem al 25 de febrer anem acudint a competicions, hui en Benirredrà on Máximo a pujat al podi, anem fent camí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada