Este
cap de setmana com ens tocava descans vam aprofitar per a ser espectadors a
Benidorm veient la seua Mitja Marató i passant un diumenge relaxats junt amb al
mar.
Vam
tindre ocasió de conversar amb els nostres companys no com a participants sinó
com a espectadors i he de dir que la carrera es viu d'una altra manera.
Canvie
impressions amb Armando sobre el sopar del divendres que ve, i m'aclarisc que
no soparem cabra si no arruí, em quede sorprés i li vaig demanar que m'ho
aclarira.
Resulta
que la cabra eixa, bueno l'arruí, és un boví que prové del Marroc per això se
l'anomena també carnero de Berberia i a vegades també se li denomina “aoudad”,
noms que era la primera vegada que sentia i que em costa prou recordar.
A
l'interessar-me pel motiu pel qual les nostres muntanyes estan tan poblades
d'una espècie africana em comenta que els van portar fa quaranta anys per a la
Serra d'Espuña, Múrcia, per a utilitzar-los per a la caça major, després es van
repartir alguns exemplars en alguns vedats dels què es van escapar alguns i amb
el pas dels anys la seua població ha anat creixent.
Tinc
entés que fins fa uns mesos era considerada una espècia invasora però la
qüestió és que pel motiu que siga en les muntanyes que rodegen Pego n'hi ha en
abundància.
Els
que els han vist diuen que són d'un color rogenc i que tant els mascles com les
femelles tenen banyes, tenen un plomall de pèl llarg que els penja en el coll i
en les potes davanteres.
Ja
se que molts vos estareu preguntant que relació existix entre l'arruí i la
carrera a peu pa què estiguem parlant d'estos animals, pràcticament cap però
amb Dorsal 19 si que hi ha un poc de relació.
Si
l'excusa per a reunir-nos i parlar de córrer és un sopar amb carn d'arruí
llavors hi ha una relació directa entre este animal i Dorsal 19, si un arruí
que hi ha sigut caçat ja siga a rececho o en munteria ens va hi ha servir com
escusa i ajuda per a preparar la temporada d'hivern de carreres benvingut siga
al club.
Per
cert, veient la Mitja Marató de Benidorm que va córrer Armando m'incline a
pensar que el caça a rececho, que va haver de caminar durant hores per a
localitzar i després caçar al nostre arruí, pense que si l'haguera caçat en una
munteria hagueren sigut els gossos els que hagueren buscat a l'arruí i l'hagueren
portat fins a ell i llavors haguera estat menys cansat i la seua carrera
haguera sigut millor, estava cansat en la part final.
Hi
ha una altra cosa interessant en l'arruí que s'organitza de forma completament
diferent del nostre club, són les femelles les encarregades de dirigir el grup
i en Dorsal 19 quasi tots som hòmens i els arruís quan corren ho fan corrent en
fila índia mentres que en Dorsal 19 utilitzem el sistema de filá però no índia
sinó mora o cristiana, tots en paral·lel utilitzant tot l'ample de la calçada.
Com
veieu el divendres l'arruí es convertirà en el verdader protagonista del sopar
i encara que parlarem de carreres també ho farem de la forma en què estarà
cuinat ja que al ser una carn d'un animal que es passa el dia corrent per la muntanya
la seua carn és molt dura i musculada i tindrà un fort sabor però ens imaginem
que es passara les tot divendres macerant-se en alguna cosa que supose serà un
secret d'Armando.
Quin
mèrit convertir en un sopar delicios els llomellos d'un bestiola dur i musculad
que es passa el dia corrent entre cingles!
En
tota sopar i sobretot en les mediterrànies la conversació espontània i
l'intercanvi d'experiències són l'eix principal, com no conversar sobre allò
que s'ha succeït en la Marató de València, com no fer-ho sobre la vinent Marató
de Castelló, com no parlar de totes les Sant Silvestres que ens esperen estes
festes i de totes les Mitges Maratons que correrem este hivern però serà molt
més que això, la xarrada, la conversació, sorgirà plaent, motivadora, plena
d'intercanvis generosos, de notícies, d'idees i de sentiments.
Ja
es veu que ens hem d'entrenar, també, tots en la bona conversació. Eixa que
està plena de respecte i d'afecte, del posar-se en lloc de l'altre, del
deixar-se invitar, del regal de sentir una experiència en una carrera, de
compartir entusiasme, de forjar intimitat entre corredors i de buscar objectius
comuns.
Una
il·lusió? Flor d'un dia? Ni de bon tros. La verdadera essència d'un club es
forma en estos sopars, també en els esmorzars, pot i ha de ser, punt de partida
per al bon progrés personal i col·lectiu. Serà mitjà necessari per a superar
individualismes esclavizadors i buscar objectius comuns.
Per
tant, ea!, disfrutem del plaer de menjar i conversar. Ens ho mereixem.
Mitja
Marato de Benidorm.
Carmen
Sala Ferrer: 01, 29,00.
Armando
Giner Monparler: 01.50.04.
Jorge
Alcaraz: 01.58.54.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada