IN MEMORIAM

dimecres, 25 de març del 2015

Gata, comencem a reciclar

     En este món de la carrera a peu i per tant també en els seus corredors hi ha un fenomen molt estés però poc explicat, com és el reciclatge, un procés pel qual un corredor amb molts anys de carreres i molts quilòmetres en les seues cames se sotmet a uns entrenaments a fi d'obtindre un corredor nou, un corredor diferent per a afrontar carreres diferents.

     Ho veiem tots els caps de setmana, com companys nostres es dediquen a córrer i a preparar carreres de muntanya, triatló, macro fons, 100 km i carreres de qualsevol tipus.
     Però també hi ha una altra forma de reciclatge que és aprofitar l'entrenament que ja tenim i utilitzar-lo en una altra classe de distàncies, és el que ens succeïx quan volem aprofitar l'entrenament que hem fet per a la marató i preparar alguna distància més curta com la mitja o un 10k.
     Amb un poc d'imaginació podem aprofitar el que ens quede de la nostra forma després de córrer una marató, no cal tirar al contenidor tants mesos d'entrenament, llançar al fem una bona base d'entrenament aeròbic quan hem acabat la marató no és moltes vegades una bona opció.
     Mostrarem una de les moltes formes que hi ha per a reciclar tot un entrenament de marató i convertir-lo en un entrenament per a un 10k.

     Així doncs, després d'haver-nos recuperat bé de la marató, que pot arribar a durar un parell de setmanes, el nostre objectiu serà aconseguir una millora en la nostra velocitat de base. Canviarem de marxa, lo primer reduirem la quantitat de quilòmetres perquè no volem que els nostres músculs es cansen en excés, els llargs dels diumenges van a haver d'esperar encara que és possible que realitzem algun passades algunes setmanes.
     Com venim d'un entrenament de marató anem hi ha utilitzar els seus ritmes de les sèries però les realitzarem 5 segons més ràpides per quilòmetre, en especial les de 400, 500, 800 i 1000 metres.
     El nostre objectiu ara no és fer un gran nombre de repeticions, però les farem un poc més ràpides encara que sense arribar que siguen extenuants perquè no ens produïsquen massa acide làctic.
     Un per exemple; si estàvem realitzant 15 repeticions de 400 en 1' 30'' és millor realitzar 10 en 1' 25'' i també en compte de 8 x 1000 a 3' 55'' que féiem ara és millor que realitzem 6 a 3' 50'', però per a fer açò i que l'entrenament ens vaja bé haurem d'augmentar al mateix temps el temps de la nostra recuperació un minut per sèrie.

     Este reciclatge no és un procés ràpid ja que no sols la nostra musculatura s'ha d'adaptar a una major espenta del nostre turmell ni a unes camallades més llargues sinó que psicològicament ens haurem d'acostumar a patir un poc més en les sèries, amb el desagradable que això és per a molts de nosaltres.
     Segurament en 4 o 5 entrenaments que vindran a ser al voltant de 2 setmanes ja notarem que estem adaptats, encara que també percebrem algunes sensacions estranyes com a dolors i adoloriments en músculs que teníem oblidats sobretot perquè no estaven acostumats a suportar tant acide làctic. 
     Existix també en este món del reciclatge un altre procés que és convertir a corredors que estan acabats esportivament en nous corredors, tornar-los a les carreres és un procés diferent però possiblement més gratificant, que es mereix una altra entrada.
     En Gata de Gorgos hem entrat en un procés de reciclatge, hem corregut ja tres carreres seguides del 19é Circuit a la Marina Alta i ens toca ara en estes setmanes renovar un poc el nostre entrenament i aprofitar perquè els lesionats puguen “reciclar-se” i estar en perfectes condicions per a la següent carrera.
     Máximo, Manolo i Rosa Mari estan en la pitjor fase que es pot trobar un corredor, un dolor que impedix córrer, i amb la necessitat que representa l'haver de deixar de córrer per a curar-se i amb la perduda de forma que això comporta, dos fets que mai hem acceptat els corredors de bona gana, però per a estar en forma una de les primeres premisses és poder córrer, i fer-ho còmodament sense dolor.

     Estes setmanes en què molts de nosaltres anem hi ha renovar i revisar el nostre entrenament i adaptar-lo per a tornar amb més força al Circuit de la Marina, ells l'aprofitaran per a recuperar-se i sinó estar en plena forma almenys poder córrer en el El Verger sense cap molèstia.
     Quan he dit “renovar l'entrenament”, es podria dir: “Bueno, ja per a què servix?, si el meu entrenament va bé, necessite jo una renovació de l'entrenament?”. Quan les coses van bé i les carreres ens ixen bé, cal revisar, i quan les coses van malament, cal revisar, perquè no vaja a succeir com a aquells, que en compte de diagnòstic, necessiten autòpsia.
     Dorsal 19 ha perdut un poc de “gas” en Gata, les tres carreres seguides en el Circuit es comencen a notar i les nostres cames ho perceben, és normal que ens estiguem estabilitzant, no cal preocupar-se per tant en el El Verger les nostres cames tornaran hi ha estar fresques.
     En Gata, la millor classificació de Dorsal 19 en la carrera absoluta l'ha aconseguit Marina Sendra amb un 6t lloc, seguida d'Enrique Llambies amb un 8u lloc i de Bay amb un 9é lloc, i com no Cristina Bañuls que ha tornat a guanyar en la seua categoria, benjamí femení, i és que tenim tota una campiona.
     Ens queda encara la nostra xicoteta secció de Dorsal 19 pel món, però me la reserve per a la setmana que ve que no hi ha carrera del Circuit de la Marina, i així podré escriure també alguna cosa sobre la bilocació, però això ja serà si és possible en una altra ocasió. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada