“La nobleza que
tiene esta tierra
en la historia
escrita está
su Catedral y su
Plaza
gloria y fama a
esta villa de dan.”
M'aneu a permetre
que amb esta segona estrofa de l'himne del Burg d'Osma comence a
mostrar algunes coses que no podrem disfrutar en la seua totalitat en
el VIII Trofeu Dorsal 19.
Hi ha una tradició
en el Burg d'Osma que compta amb més de quaranta anys d'història i
que per desenrotllar-se des de gener fins a abril queda fora del
nostre calendari, es tracta de les Jornades de la Matança.
Justament es
desenrotllen durant tots eixos caps de setmana en el mateix hotel en
què ens anem a hostatjar. Fem un poc de memòria, almenys els que ja
tenim una edat.
Fins a la dècada
dels seixanta la matança del porc constituïa una font de recursos i
alimentació per a moltes famílies. Eren èpoques d'escassetat, de
postguerra, i del porc provenien la major part de les proteïnes que
es consumien. L'animal convivia amb la família durant uns quants
mesos, alimentant-se amb les sobres, i engreixant fins a l'arribada
de la matança que es convertia en un poc més que un mer acte de
supervivència.
Eixe dia passava a
convertir-se en un dia de festa en què participaven tots: família,
amics, veïns... des dels més xics als més majors. Esta tradició
s'ha mantingut en les zones on el porc és molt popular.
Tradicionalment Sòria
ha sigut terra de bons embotits. Els llargs, freds i secs hiverns
sorianos curaven de manera excepcional els xoriços i pernils, sent
molt cobejats els de la part del Moncayo, influenciat pels vents del
nord-oest (el famós Cerç). D'ací sorgixen les Jornades
gastronòmiques de la Matança, que constituïxen l'esdeveniment
gastronòmic més important de Castella i Lleó des de la seua
creació en 1974.
Com se celebra durant
els caps de setmana de gener, febrer i març, entre els milers de
comensals que es reunixen en El Burg d'Osma (Sòria) entorn dels
foguers del restaurant Virrei Palafox no estarem els dorsaleros pel
que no podrem degustar eixe variat menú compost per 24 plats
diferents en què el porc i els seus productes són els
protagonistes.
És una danya, pel
que es fa necessari que incloguem tot el que este relacionat amb el
porc dins de la nostra alimentació en eixe cap de setmana, però no
tot és porc en la gastronomia del Burg d'Osma, els típics fesols i
les faves de Burg d'Osma i els rovellons són per si sols suficients
perquè ens oblidem del porc per uns instants.
Però tornem al VIII
Trofeu de Dorsal 19, un altre dia continuarem amb les tapes, les
postres o els vins característics ja que hi ha molt del que escriure
sobre la seua gastronomia.
Una de les coses que
sempre hem de tindre en compte quan afrontem una carrera és el seu
circuit, i en la XVIII Mitja Marató d'El Burg d'Osma encara que el
circuit no presenta cap dificultat destacable si que cal saber que
consta de tres voltes pràcticament iguals i açò ens porta a haver
de mentalitzar-nos perquè no se'ns faça dur, i no pel seu desnivell
ja que és pràcticament pla sinó per la seua duresa mental a
l'haver de repetir el mateix tram amb diferents sensacions de
cansament i d'esforç.
Així que estudiem i
disfrutem d'açò bonic circuit en el vídeo i així quan arribe li
dia de la carrera ja estarem preparats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada