IN MEMORIAM

divendres, 30 de juny del 2017

El Burgo de Osma i VIII Trofeu Dorsal 19.

 “La nobleza que tiene esta tierra
en la historia escrita está
su Catedral y su Plaza
gloria y fama a esta villa de dan.”
M'aneu a permetre que amb esta segona estrofa de l'himne del Burg d'Osma comence a mostrar algunes coses que no podrem disfrutar en la seua totalitat en el VIII Trofeu Dorsal 19. 
Hi ha una tradició en el Burg d'Osma que compta amb més de quaranta anys d'història i que per desenrotllar-se des de gener fins a abril queda fora del nostre calendari, es tracta de les Jornades de la Matança.


Justament es desenrotllen durant tots eixos caps de setmana en el mateix hotel en què ens anem a hostatjar. Fem un poc de memòria, almenys els que ja tenim una edat.
Fins a la dècada dels seixanta la matança del porc constituïa una font de recursos i alimentació per a moltes famílies. Eren èpoques d'escassetat, de postguerra, i del porc provenien la major part de les proteïnes que es consumien. L'animal convivia amb la família durant uns quants mesos, alimentant-se amb les sobres, i engreixant fins a l'arribada de la matança que es convertia en un poc més que un mer acte de supervivència.
Eixe dia passava a convertir-se en un dia de festa en què participaven tots: família, amics, veïns... des dels més xics als més majors. Esta tradició s'ha mantingut en les zones on el porc és molt popular.


Tradicionalment Sòria ha sigut terra de bons embotits. Els llargs, freds i secs hiverns sorianos curaven de manera excepcional els xoriços i pernils, sent molt cobejats els de la part del Moncayo, influenciat pels vents del nord-oest (el famós Cerç). D'ací sorgixen les Jornades gastronòmiques de la Matança, que constituïxen l'esdeveniment gastronòmic més important de Castella i Lleó des de la seua creació en 1974.
Com se celebra durant els caps de setmana de gener, febrer i març, entre els milers de comensals que es reunixen en El Burg d'Osma (Sòria) entorn dels foguers del restaurant Virrei Palafox no estarem els dorsaleros pel que no podrem degustar eixe variat menú compost per 24 plats diferents en què el porc i els seus productes són els protagonistes. 

És una danya, pel que es fa necessari que incloguem tot el que este relacionat amb el porc dins de la nostra alimentació en eixe cap de setmana, però no tot és porc en la gastronomia del Burg d'Osma, els típics fesols i les faves de Burg d'Osma i els rovellons són per si sols suficients perquè ens oblidem del porc per uns instants.
Però tornem al VIII Trofeu de Dorsal 19, un altre dia continuarem amb les tapes, les postres o els vins característics ja que hi ha molt del que escriure sobre la seua gastronomia.


Una de les coses que sempre hem de tindre en compte quan afrontem una carrera és el seu circuit, i en la XVIII Mitja Marató d'El Burg d'Osma encara que el circuit no presenta cap dificultat destacable si que cal saber que consta de tres voltes pràcticament iguals i açò ens porta a haver de mentalitzar-nos perquè no se'ns faça dur, i no pel seu desnivell ja que és pràcticament pla sinó per la seua duresa mental a l'haver de repetir el mateix tram amb diferents sensacions de cansament i d'esforç.


Així que estudiem i disfrutem d'açò bonic circuit en el vídeo i així quan arribe li dia de la carrera ja estarem preparats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada