IN MEMORIAM

diumenge, 9 de juliol del 2017

El Beat d'El Burg d'Osma.

Ja estem en la setmana anterior del VIII Trofeu de Dorsal 19 i com va sent normal abans d'una competició cal procurar arribar a ella lo millor preparats possible, i encara que el Burg d'Osma tinga suficients al·licients ja siguen artístics com gastronòmics per a disfrutar d'un bon cap de setmana és veritat que la seua mitja marató és la que ha permés que ens desplacem fins allí.

Sabem moltes coses del Burg d'Osma, sabem com és la seua carrera, sabem un poc de la seua gastronomia i només ens falta conéixer els seus monuments. Tenim temps més que suficient per a conéixer bé com a és esta bella ciutat, passejarem pels seus carrers i places que van ser declarades Bé d'Interés Cultural amb la categoria de Conjunt Històric Artístic el 24 de Juny de 1993, i que són la culminació d'un procés d'assentaments humans que tenen el seu origen en Úxama, ciutat arevaca i després romana, que va ser la base per a la fundació d'Osma, a la vora del riu.
I que després de la restauració episcopal, després de la dominació musulmana, al triar el bisbe Pedro de Bourges (San Pedro d'Osma) com a seu catedralícia un monestir situat en la vora esquerra del riu Ucero, es va formar El Burg d'Osma. 

No vaig ara a mostrar-vos, ja que ja ho veurem, la Catedral, ni el Palau Episcopal, ni la muralla que tanca el nucli medieval, ni la Universitat de Santa Caterina, ni el Convent del Carme, ni l'Hospital de San Agustin i la seua Plaça Major, ni el Seminari i Reial Hospici, ni la seua Plaça de Bous, ni el Castell d'Osma, no, no vaig a explicar-vos estos importants monuments.
Jo, només faré incapie en el que per a mi, i és una opinió personal, és l'objecte més interessant que jo he trobat en el Burg d'Osma; El Beat d'El Burg d'Osma.
Ja se, que la gran majoria no el vora i que tal vegada no li preste atenció quan visite la Catedral però El Beat d'El Burg d'Osma és el primer Beat romànic hispà conegut, una obra mestra del romànic internacional, dels més creatius respecte a la iconografia tradicional i un dels millor conservats de les dos primeres edicions originals del Beat.


I, vosaltres vos preguntàreu Què és un Beat? Beat o Beatus va ser un cèlebre monjo del Monestir de San Martín de Turieno (actualment denominat Sant Toribi) en la Vall de Liébana, un de les belles i profundes valls càntabres poblats pels cristians refugiats després de la invasió musulmana, als peus dels Pics d'Europa. Va viure a finals del S. VIII.
El Beat de Liébana és conegut, sens dubte, pel seu llibre anomenat "Comentaris a l'Apocalipsi de San Juan", basat en els textos de dos pares africans: Primari i Ticonio, i altres d'Apringio de Beja (SS. V i VI). Este llibre va haver de ser acabat al voltant de l'any 786. Les explicacions sobre les revelacions de San Juan calmaven la inquietud espiritual dels creients, preocupats pels mals del seu temps, el pròxim fi del món i la mort; tals fets es veien personificats a Espanya per la invasió islàmica i el fi del regne cristià visigot. A partir d'esta data es van copiar múltiples exemplars d'este llibre original, si bé el més important no és el text en si sinó les miniatures que l'acompanyen. D'ací que a totes les còpies del còdex "Comentari a l'Apocalipsi de San Juan" se'ls denomine "Beats".
El Beat de Burg d'Osma, segons consta en diversos llocs del còdex, va ser escrit pel clergue Pedro i miniat per Martino en 1086. El dibuix és exquisit, amb una elegància de línia que unfla i arrissa les formes.


Justament ha sigut qualificat com l'obra culminant del segle XI. Una obra ambiciosa de gran format, d'una gran qualitat i creativitat artística, i d'un estil plenament romànic d'origen francés.
Però hi ha en el Burg d'Osma un altre Beat, El Beat, que és una empresa familiar i artesana que utilitzant receptes clàssiques fabrica els Gemes del Beat, un altre dels llocs a què no podem faltar, sobretot per a carregar-nos d'hidrats de carboni tant abans com després del VIII Trofeu Dorsal 19.

Només ens queda recordar que el VIII Trofeu Dorsal 19 sera una realitat el pròxim 15 de juliol i que el recordarem no sols pels guanyadors sinó per haver-nos portat a conéixer una bella ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada