IN MEMORIAM

dimarts, 14 de juliol del 2015

1a Etapa del “II Open summer circuit training” de Dorsal 19

     La majoria ja haurà llegit les entrades de l'any passat sobre l'etapa d'Orba, la denominada Gran Fons d'Orba, o potser ja la coneix perquè ens acompanya l'any passat però per si algun corredor de fora del club vol acostar-se per a córrer amb nosaltres i conéixer un poc més d'esta 1a Etapa del “II Open summer circuit training” de Dorsal 19, resumiré tota la informació que m'han enviat Armando i Esteban.

     Enguany presenta unes variacions que la fan més assequible per a tots, amb dos circuits que coincidixen en els primers huit quilòmetres i que ens mostrara un dels punts més emblemàtics del riu Girona, la presa d'Isbert que l'any passat només l'endevinàvem.
     Armando i Esteban ens han preparat un circuit d'11 quilòmetres, un altre de 16 i en els dos passem el túnel i visitem la presa.
     Els que no som d'Orba o de la contornada no sabem quasi res d'Orba, ni del que significa el seu nom i és que provenint de l'àrab Ur-Obia el significat del qual és "lloc on brolla l'aigua des de la muntanya" era necessari arribar enguany fins a la presa d'Isbert.
     No hi ha indicacions turístiques que ens l'assenyale,  pel que és fàcil que molts de nosaltres no la coneguem. Però si busquem un poc per Internet podem esbrinar que va ser Antonio José de Cavanilles i Palop qui allà per l'any 1797 quan publiqua les seues “Observacions sobre la Història Natural, Geografia, Agricultura, població i fruits del reyno de València” ens diu que es deuria construir un embassament en l'estret d'Isbert, des de llavors van ser diversos els intents per construir l'embassament però no va ser fins a abril de 1940 quan es reprén el projecte i al desembre de 1945 es prova la presa però als 20 dies el pantà es buida completament per la filtració de l'aigua embassada pel seu llit i parets, per això es van paralitzar les obres.

     Pareix que en 1954 es va reprendre el projecte però 3 anys després es desestima pels informes desfavorables dels enginyers i encara que actualment, l'embassament està fora de servici complix una important funció de recarregar els aqüífers per la infiltració dels cabals d'aigua que rep. També reté les aigües del crescut riu Girona per pluges torrencials. Com les últimes d'octubre del 2007. Va ploure tant que l'aigua acumulada sobrepassava la presa per damunt caient en cascada sobre les seues planxes de formigó.
     Enguany arribarem fins a l'embassament, encara que abans deurem creuar el túnel, açò ens succeirà prop del tercer quilòmetre, és aconsellable portar alguna xicoteta llanterna o frontal per a creuar-lo, i ràpidament arribarem a la base de la presa on estarà el primer avituallament i el control de pas, després de tornar arrere per la mateixa senda creuarem el llit del riu Girona i ens dirigirem cap a Tormos, ens diu Armando que a l'eixida del poble es trobara el segon avituallament i el lloc on es dividixen els dos circuits, uns cap a Sagra i altres cap a Orba, els que es dirigisquen cap a Sagra tindran un altre avituallament en el quilòmetre 12.

     Tot açò ho podrem realitzar si estem a les 07,30 hores en el Poliesportiu Municipal que esta situat en els afores d'Orba, si volem participar seria de gran ajuda que ens ho confirmarem de la forma que preferisquen a fi de tindre els avituallaments amb la suficient aigua, si a més ens volem quedar a la tertúlia i al esmorzar que realitzarem en la Plaça de Major d'Orba en el bar Ca Pep, seria interessant que també s'avisara per a reservar el suficient espai.


     Molts de vosaltres estareu pensant que passar el túnel que ens portara fins a la presa d'Isbert, creuar el riu Girona, recórrer un dels llocs més agrestos d'Orba i després baixar fins a Sagra serà un circuit molt dur, però no és veritat.

Polisportiu d'Orba.
     Només cal mirar un poc el perfil i nos en adonarem que eixim a 243 metres i que l'altura màxima que es troba en la presa esta només a 270 metres després és tot una lleugera baixada per a després anar pujant a poc a poc cap a Orba, la duresa tots sabem que esta en el nostre ritme.
     Si som dels més ràpids o dels més lents i ens quedem sols ja siga per davant o per darrere no hi haurà tampoc cap problema perquè Armando i Esteban ens col·locaren unes fletxes que ens indicaran el camí que s'ha de seguir.

     Tornar al Poliesportiu Municipal per a dutxar-nos no serà cap problema per a ningú.
     En fi, anem hi ha començar el “II Open summer circuit training” de Dorsal 19 i ho fem amb la intenció de passar uns matins de diumenge fent això que tant ens agrada, córrer. Amb la intenció que tot ens isca bé i que tots els corredors ho passen bé siga quin siga el seu nivell.


     Ens veiem a Orba.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada