Ja
ha passat el cap de setmana de Falles en què hem acudit a La Mitja
Marató de Guardamar del Segura i a la 7a Cursa Màgic BDN Running de
Badalona, un cap de setmana que si bé pareixia que no succeiria res
d'interés i que tot estava concentrat en el Campionat del Món de
Mitja Marató que es desenrotllara el dissabte que ve a València, en
ell que tindrem una excel·lent representació, resulta que no va ser
així.
Per
a començar Carmen Sala guanya en la categoria absoluta a Guardamar
del Segura, baixant una altra vegada de l'hora i trenta minuts, i
mentres açò succeïa a Badalona, Nando Sendra aconseguia la que és
la millor marca de la temporada en un 10K, col·locant-la en uns 41
minuts exactes.
Ara
que tenim un poc de temps i quan s'acosta el temps on anem hi ha
patir un poc més de calor en els nostres entrenaments és un bon
moment per a repassar com i amb què ens devem de rehidratar.
Si
no succeïx res rar, el normal serà que les temperatures comencen a
pujar i que comencem a suar més i que per tant comencem a perdre més
ions i nutrients, així que a fi d'evitar problemes, que poden
resultar greus o, com a mal menor, minimitzar la nostra eficàcia en
el rendiment esportiu, recordarem algunes coses.
Ja
se que la gran majoria de nosaltres portem una dieta equilibrada i
una correcta hidratació i que amb això és prou per a la majoria de
corredors, però també sabem que hi ha necessitats específiques que
dependran de diferents factors, com l'excessiva calor que sol fer a
Pego en determinats dies i la gran humitat que tenim en alguns
circuits on entrenem, per exemple la Marjal, açò ens porta a tindre
sempre presents algunes coses.
Tots
els dorsaleros ja saben que hi ha dos fets demostrats que són els
que més contribuïxen al desenrotllament de la fatiga durant el
nostre entrenament o competició; la disminució dels hidrats de
carboni emmagatzemats en forma de glucogen en l'organisme i
l'aparició de la deshidratació per la pèrdua per la suor d'aigua i
electròlits.
Si
sabem tot l'anterior, és de sentit comú que si volem optimitzar el
nostre rendiment necessitem estar ben nodrits i hidratats.
Açi
que, si ens centrem hui en la reposició de líquids, el més
important en relació amb l'esforç físic és el restabliment de
l'equilibri, alterat per la pèrdua d'aigua i ions. Sabem que un
augment de la temperatura i de la humitat ambiental augmenten la
quantitat de sudoració. Doncs depenent de cada corredor i,
fonamentalment, de la intensitat de la carrera, la quantitat de suor
pot inclús aconseguir valors iguals o superiors a 2 litres/hora.
Estes pèrdues de líquid intern, necessàries per a produir un
refredament en la pell per mitjà de l'evaporació de la suor, ens
porten a una deshidratació. Finalment, quan la capacitat de produir
suor comença a limitar-se, el nucli intern puja de temperatura i
augmenta el risc d'una patologia greu per calor.
Tenint
en compte que aproximadament el 80% de l'energia produïda per a la
contracció muscular s'allibera en forma de calor en l'organisme, que
ha d'eliminar-se ràpidament per a no provocar un augment de la
temperatura corporal per damunt d'un nivell crític que tindria
conseqüències molt negatives per a la salut, i, el mecanisme de la
sudoració, alhora que “refreda” el cos, provoca una important
pèrdua de líquids. La deshidratació progressiva durant el nostre
entrenament és freqüent ja que molts de nosaltres no ingerim
suficients fluids per a reposar les pèrdues produïdes.
Açò no
sols provocarà una disminució del rendiment físic, sinó que a més
augmenta el risc de lesions, i pot posar en joc la salut i inclús la
nostra vida. Per este motiu és molt important elaborar una
estratègia capaç de mantindre un nivell de líquid corporal òptim
mentres es fa exercici (tant en els entrenaments com en la
competició).
Així
que de moment, procurarem beure prou, com ho haurem de fer i en que
quantitat ho indicarem en les pròximes entrades, de moment haurem de
beure com és de sentit comú sempre que tinguem set.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada