IN MEMORIAM

dijous, 21 de febrer del 2019

Un bon cap de setmana.


Després d'un cap de setmana en què hem participat en el Gegant de Pedra, el Gran Fons de Tavernes i la Volta a peu a la Font d’en Carros estem ja preparats per a començar amb la 23è Circuit a peu Marina Alta, a la qual cosa hem d'afegir que els entrenaments per a la Marató de Treviso continuen amb una sorprenent normalitat. 

Guanyadora absoluta a Tavernes.
Esta normalitat es deu en part a què tots estem entrenant basant-nos en el ritme de marató i no en el de l'entrenament per zones, que segons la meua opinió és un error, però este tema ja ho deixarem per a un altre dia.
Tradicionalment, s'ha pensat que un maratonià ha de córrer sempre una quantitat gran de quilòmetres a la setmana, per exemple, per dalt dels 30 quilòmetres al dia per a corredors d'elit, al contrari, ens podem trobar amb corredors de màxim nivell que corren entre els 125-140 quilòmetres a la setmana i que només córrer una vegada al dia.
Hi ha unes diferències, com no pot ser d'una altra manera, entre els dos sistemes, per exemple els de baix quilometratge corren el 60% del quilòmetres setmanes prop del ritme de marató, el corredors de major quilometratge la proporció és molt menor, de sol el 25 al 30 % de volum total.
Per què estes diferències? Este és un tema molt interessant per al corredor popular.
Per què és necessari per a uns corredors un alt quilometratge i per a altres no?
Volta a peu a la Font d’en Carros 
Veurem, el principal motiu pel qual realitzem un elevat numero de quilòmetres a la setmana amb els anomenats “llargs” és per a promoure el creixement capil·lar i el creixement mitocondrial en els músculs, però clar este creixement té un limite, i una vegada que ja ho hem aconseguit amb els anys d'entrenament i sense haver tingut unes pauses llargues en ells, no hi ha raó per a continuar fent tants quilòmetres. Per tant un corredor que porta diversos anys sense parar d'entrenar, un corredor veterà que entrena durant tot l'any no necessita passar dels 22 o 25 quilòmetres.

Gegant de Pedra
Al final resulta que si un corredor repetix el mateix entrenament una vegada i una altra, el resultat serà l'estancament. L'entrenament ha d'evolucionar, sempre, un corredor ha d'estar aprenent a córrer ràpid durant un llarg temps.
Realment, podem suposar que pa què un corredor veterà puga córrer la marató per davall dels 5’ el km, córrer a 5’ 45’’ els 30 quilòmetres pot ser un entrenament útil? Segons la meua opinió no hi ha raó. Si durant els quatre o cinc primers anys en què hem entrenat i hem corregut unes quantes maratons i per tant cada any hem augmentat a poc a poc la quantitat de quilòmetres setmanals, després d'això, no és tan important.
Insistiré un poc més en el tema, en l'entrenament de marató la carrera llarga té també el paper d'entrenar al cos a utilitzar els greixos com a combustible el dia de la competició, esta clar, però, si un corredor fa un llarg de 30 quilòmetres i només comença a cremar greix a partir del 26 perquè ja s'ha quedat són glucogen en els seus músculs resulta que el verdader entrenament a sigut només en els últims quatre quilòmetres, no els 26 d'abans. Un entrenament llarg i lent no pot servir-nos per a això, ja que no esgota el glucogen muscular i és massa lent com per a posar-nos en crisi.
Anim per a Castelló.
Llavors que fem? El que hem de fer és córrer distàncies entre els 20 i 25 quilòmetres a ritme sempre al voltant del nostre ritme de marató, això si amb els depòsits de glucogen quasi buits.
Ja vos haureu donat compte perquè hi ha corredors que necessiten els entrenaments llargs a ritme lent i altres no, llavors la dificultat és esbrinar qual és el meu grup, este és un dels grans enigmes de la marató i possiblement el tema de conversació preferit pels maratonians, lo que esta clar és que els entrenaments del maratonià deu de buscar sempre el ritme de marató. 

Anim per a Castelló.
Però bo, és un tema d'esmorzar mentres veiem com evolucionen en la marató de Castelló els dorsaleros Màximo i Bay, encara que per a dir la veritat pareix que pocs dorsaleros este diumenge podrem seguir en directe la marató perquè molts de nosaltres estararem a Xàbia en la primera carrera del 23è Circuit a peu Marina Alta i els que estan preparant la Marató de Treviso es traslladaran a Xàtiva per a realitzar en la mitja marató eixe llarg a un ritme pròxim al ritme de marató, un cap de setmana d'allò més entretingut el que ens espera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada