IN MEMORIAM

dilluns, 11 de febrer del 2019

Estem de tornada.


Després d'un temps és hora de tornar a posar en moviment el blog, han passat unes setmanes d'este 2019 i ja va sent hora d'anar posant-nos al dia de tot el que es mou en Dorsal 19, que la veritat siga dit són moltes coses. 


         Tornem, i ja ens trobem que les millors i pitjors marques de la temporada ja tenen crono i per tant noms, ja podem dir que les tres marques homologades que controlem ja han comptat amb dorsaleros, i per tant, Máximo Folques es troba ja amb les millors marques en les tres distàncies i que Carlos Siscar posseïx la pitjor en marató, Rafa “Padur” té en el seu poder la de 10K i Joan Bolta “Picayna” la de mitja marató.
També ens trobem amb molt bons resultats dels nostres dorsaleros més en forma en este principi d'any, com el quart lloc de la general de Màximoen la Marató de Múrcia i aconseguint a més guanyar en la seua categoria, també amb diversos triomfs de Carmen i com no el tercer lloc en la seua categoria de Linda en La Mitja Marató d'Oliva que se celebrá el diumenge 3 de febrer, i que este ultim diumenge s'ha tornat a repetir en La Mitja Marató de Benifaío. 


Moltes coses han passat, i també hem vist com els nostres trialeros no cessen de participar tots els diumenges en les carreres que es desenrotllen en la nostra contornada.
Però, també hem tornat i hem vist que estem oblidant alguns punts que són clau per a l'entrenament del corredor, estem veient que en ple entrenament per a la Volta a la Marina o per a la marató de Treviso se'ns obliden conceptes que si bé coneixem, ens relaxem a l'hora de posar-los en practica.
Per posar hui un exemple, tal vegada el més oblidat, el consum d'alcohol, és injustificable en consum d'alcohol en l'entrenament d'un corredor. No cal espantar-se, és només una opinió personal que d'assegur serà agranada i oblidada per infinitat d'estudis i per la vostra incredulitat, però el meu sentit comú em diu tot al contrari.


Ja se que em podeu mostrar una quantitat immensa d'articles de premsa on més o menys diran: una copeta de vi és bona per al cor… o de cervesa, que també amb moderació, val per a quasi tot per no dir per a tot. No obstant això, la promoció del consum d'alcohol s'ha de quedar en els productors, distribuïdors i en tots aquells que tenen com a suport la venda de productes alcohòlics però no dels esportistes ja que ens aporta més perjuís que beneficis. 


No vull emprendre ara una campanya anti alcohol perquè es que no tindria res a fer ja que la indústria que es dedica a la producció i comercialització de begudes alcohòliques té molts més recursos, i els fa valdre. Ho tenen molt fàcil, això s'aconseguix amb diners. Més publicitat, més “informes i estudis científics” auto finançats i en forma de notícies i notes de premsa fa que en poc de temps el que estic escrivint ara siga oblidat per tots vosaltres. Al final, el corredor popular es queda amb el que hi ha, lo massiu, la qual cosa a colp d'euro, arrasa i inunda amb tota la resta. I tot això sense parlar de les relacions que també a colp de bitllet s'establixen entre eixes empreses i les administracions sanitàries que acaben fent-nos arribar el mateix missatge complaent… al mateix temps que perjudicial: beure (amb moderació) és bo. I així no hi ha manera de competir.

La veritat és que, tot cal reconéixer-ho, este missatge en si mateix, no interessa a quasi ningú excepte a eixos dorsaleros que vullguen ser millors corredors. Bo, sí que podria interessar, però és que l'altre és la llet… on pararà, que et diguen que la teua salut ix beneficiada per fer quelcom que mola és un missatge molt potent i “convincent”.
He estat mirant i llegint diversos articles sobre este tema i em pregunte: Qui diu que les begudes alcohòliques són bones per a la salut? Perquè per exemple, i que no ens porten a confondre'ns els seus pomposos noms, la Fundació per a la Investigació del Vi i la Nutrició (FIVIN, el patronat de la qual està compost en exclusiva per productors de vi… igual que els seus socis); el Centre d'Informació Cervesa i Salut (promogut en exclusiva per l'Associació Cervesers d'Espanya que agrupa la pràctica totalitat dels productors de cervesa a Espanya) i la Fundació Dieta Mediterrània (el patronat de la qual està compost primordialment per grans multinacionals de l'alimentació, a més de sis empreses productores o reguladores del comerç de begudes alcohòliques).


De tot el que he llegit estos dies la meua conclusió és que el consum moderat, siga el que siga que es considere moderat, no ens aporta cap benefici que no ens aporte el no prendre begudes alcohòliques, ja se que hi ha una bona part de corredors que creu que l'alcohol en baixes dosi o amb moderació, en especial quan prové de begudes fermentades tipus el vi o cervesa té un efecte beneficiós per a la salut, i no vaig ara a discutir que puga haver-hi algun aspecte beneficiós en la presa d'alcohol, però considere que seria injust el tindre en compte només estos beneficis sense prestar atenció al mateix temps als possibles riscos. Al cap i a la fi quan es consumix qualsevol beguda alcohòlica ho fem –sempre referint-me al terreny de la salut- per al suposadament bo i també, indefectiblement, per al potencialment roín.
Procurarem no prendre alcohol quan ens trobem immersos en un entrenament per a una carrera, ja se que pot paréixer una postura incomoda, però pel que fa a la salut, no hi ha quantitat d'alcohol, per xicoteta que siga esta, que siga més beneficiosa que no beure alcohol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada