IN MEMORIAM

diumenge, 26 de febrer del 2023

Ja estem en marxa.

          Un any més hem començat el Circuit a peu Marina Alta i amb aquest ja són 25, són ja moltes les edicions per a pensar que és una cosa passatgera i que no tindrà continuïtat. Amb el pas dels anys el Circuit a peu Marina Alta s'ha convertit en l'esdeveniment esportiu més important de l'any a la nostra comarca i a més és el més popular per la quantitat i varietat dels seus participants, així com pels seus espectadors.

 Moltes coses han canviat en tots aquests anys i molt poc s'assembla la primera edició amb la d'enguany, el Circuit de la Marina sempre ha estat en un procés d'aprenentatge continu i la 25 edició tampoc serà la definitiva.

 Com tot procés d'aprenentatge és també un procés de canvi i el que es va aprenent cada any ens va canviant i passa a formar part de la següent edició.

 Són 12 carreres o més ben dit 12 pobles amb les seues respectives Volta a peu i amb 12 clubs de corredors. El Circuit a Peu Marina Alta va assimilant a poc a poc totes les millores que anem trobant i per a això és necessari que els clubs que organitzen cada carrera se senten motivats, la qual cosa només es produeix si tenen clar el que volen i si ho van aconseguint, així com si aquests canvis estan dins de les possibilitats i manera d'entendre la carrera de cada club.

 L'opció principal que sempre es persegueix és que siga un Circuit el més popular possible i per a corredors populars, buscar el benefici del corredor popular esta sempre en la presa de decisions dels organitzadors i en aqueix camí és en el qual intenta millorar cada any.

 El Circuit a Peu Marina Alta cal recordar que és plural, el pluralisme és una dada forçosament determinant en el Circuit, en ell conviuen 12 carreres diferents, amb diferents organitzadors, diferents distàncies i on coexisteixen 12 clubs de corredors, a vegades molt diferents.

 Cal no oblidar aquesta dada en pensar en el Circuit i en la pregunta que sorgeix; és possible unes mateixes normes o un mateix reglament acceptat per tots? O cal limitar-se a unes normes o reglaments molt genèrics que garantisquen un mínim d'igualtat als corredors i organitzadors?

 El problema és vell, i les solucions davant el mateix són variades, i any rere any anem unint propostes que ens estan portant a considerar que el Circuit a peu Marina Alta no és una simple agregació de carreres, sinó com un grup de carreres que busca fomentar la carrera a peu, i que promou l'esport popular.

 Això implica, d'una banda, anar unint el millor i el més recomanable per al corredor popular en reglaments, categories, inscripcions, classificacions i anar creant una mateixa imatge i amb una mateixa idea en totes les carreres. D'un altre, individualitzar quines coses no ens agraden o creguem que no són recomanables i anar traient-les de les carreres del Circuit a peu Marina Alta.

 Ha d'haver-hi unitat en lo que és necessari, en les qüestions fonamentals. Després, s'ha d'admirar la gran varietat de matisos en les formes de cadascuna de les 12 carreres; en el circuit, les distàncies, les organitzacions, els premis i la idiosincràsia de cada poble i club.

 El corredor popular acudeix al XXV Circuit a peu Marina Alta sabent de la unitat i de la senzillesa de les seues normes, un mateix dorsal, un mateix xip, unes mateixes categories i a gratcient també de la pluralitat de les seues carreres, aquesta combinació no podria ser la base del seu èxit?

 La pluralitat en el Circuit constitueix certament un bé. Tot uniformisme, en canvi, asfíxia a les carreres i no crea sinó una aparença d'harmonia, mentre que la vertadera unitat es potencia integrant les diferències. Això no significa que sempre resulte fàcil l'èxit en un circuit amb diverses carreres; però, almenys, tenim la certesa que aquest desafiament es troba en la mateixa línia que estan seguint els organitzadors del XXV Circuit a peu Marina Alta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada