IN MEMORIAM

diumenge, 31 de juliol del 2016

Federar Dorsal 19?

Ara que estem descansant per unes setmanes del “III Open summer circuit training” de Dorsal 19 és temps per a anar recordant que enguany començarem els tramites per a federar al nostre club en la Federació Espanyola d'Atletisme.

Federar-se en l'esport que practiquem ens obliga en certa manera a sotmetre'ns a les normes oficials d'eixe esport, en el nostre cas les de la Reial Federació Espanyola d'Atletisme, ja se que per a eixir a córrer pot paréixer que no es necessite cap reglamentació així com per a donar puntellons a un baló, però per a jugar a futbol o practicar atletisme es requerix un poc d'organització, algunes normes i reglaments que seguir i complir.
Federar el club i federar-nos cada un de nosaltres és un pas avant que en algun moment caldrà donar, la veritat és que federar-se implica deixar arrere una etapa i començar una cosa nova. Cal deixar per a créixer. Segons la imatge usada tantes vegades, l'eruga perd la seua pell per a convertir-se primer en crisàlida i després en palometa.
Quan federem a Dorsal 19 se'ns obriran les portes a unes competicions fins ara desconegudes com són el cross, la pista coberta i la pista a l'aire lliure sense oblidar-nos de les carreres de muntanya. Carreres totes elles que no coneixem per no haver tingut accés a elles, participacions que ens obligaran a acudir als  controls que realitza la federació per a poder tindre unes marques determinades, marques que ens obligaran a continuar competint per a millorar-les o per a acudir als campionats a què tinguem accés, en fi competicions noves per a tots nosaltres.

Ara la nostra mirada no arriba a veure el que ens esperara en esta nova etapa. No sabem si federar-nos o no, si ens federarem molts o pocs. Hi ha dubtes. Hi ha una vaga sensació d'incertesa. El normal quan ens encaminem cap a un món que ens és desconegut.
La seqüència lògica, poques vegades entesa, quan ens plantegem un canvi tan significatiu seria la següent: Ho necessitem? Ho desitgem? Tenim forces per a intentar-ho? Ho aconseguirem? I finalment ens ho mereixem?
Abans de començar a deliberar és clau determinar verdaderament què necessitem en Dorsal 19, perquè este és el punt crític on arranca la majoria de les nostres decisions futures.
Necessitar és un gran verb. Les necessitats un club de corredors segur que són immenses però ara ens centrarem en el tema de la federació.
Federar-se és una decisió personal que dependrà de la nostra forma de veure i entendre la carrera a peu. La federació és la forma que té cada esport de controlar el grau d'activitat més o menys professional que es realitza. I, sobretot, faculta l'atleta per a participar en el que podríem denominar “esport organitzat”; és a dir, aquelles competicions que revisten un caràcter oficial i que organitzen les federacions.

Federar-se, suposa sotmetre's a les normes que regixen l'atletisme. Així, ens tocara federar-nos en la federació valenciana que té els seus propis estatuts, que al seu torn estan sotmesos a la Reial Federació Espanyola d'Atletisme, on s'arrepleguen el catàleg de drets i obligacions que tindrem i
que, per qüestions d'espai, no posaré ací però que podràs consultar en el enllaç: http://www.rfea.es/normas/licencias.htm
La principal obligació com sol ser habitual és la de pagar la llicència i les quotes de la mateixa.
Hi ha un tema que com a corredors populars tenim oblidat i al que no prestem atenció, el dopatge. Bo, cal dir que les proves populars estan fora del sistema antidopatge. Una altra cosa és que, estiguem federats i que participem en proves oficials i llavors si que ens podran controlar, ja que poden fer-se controls dins i fora de competicions oficials. Com la Llei Antidopatge no és aplicable a les carreres populars ja que només s'aplica a les que són organitzades per la Federació, és un aspecte que serà nou per a tots nosaltres i que haurem de tindre en compte.
Com veieu així per damunt, la nostra necessitat federar-nos dependrà de desitjar o voler implicar-nos en l'atletisme oficial, encara que tal vegada fóra millor “voler” que “desitjar”. En tot cas, abans de desitjar federar-nos convé comprovar el que estan realitzant els clubs que ja ho estan i veure si volem paréixer a ells. 

En fi, una vegada que estiguem federats ja podrem participar i accedir als campionats oficials que organitza la federació d'atletisme –Campionats de mitja marató, marató, atletisme, 10 km en ruta, cross, etc.–, les nostres marques si les obtenim en les proves homologades estaran reconegudes oficialment, tindrem una assegurança medica, podrem accedir a formar part de les seleccions territorials o nacionals  –Ja siga l'absoluta, ja siga les dels veterans -  en fi entrarem a formar part de l'atletisme oficial.
Un altre aspecte que se m'oblidava i que voldria recordar són les categories menors, i que com succeïx als majors el palmito de competicions a què es pot tindre accés és molt gran i esta repartit durant tot l'any, cross, pista coberta, aire lliure, etc.

Tot açò sense oblidar que podríem incloure la Volta a Peu en el calendari oficial de la federació i utilitzar les pista d'atletisme per a realitzar alguna competició.
Bo per tant, prepararem tots els papers necessaris per a federar-nos i al setembre decidirem si donem el bot.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada