IN MEMORIAM

dilluns, 19 de febrer del 2024

Tenim un reglament!

     Tots ja sabem que diumenge que ve comença el Circuit a peu de la Marina, ho sabem pràcticament tots, però el que molts no saben és que Dorsal 19 és un dels tres membres encarregats de vetlar per l'honestedat i el respecte esportiu a les normes que el regiran. 

D'una banda, és un honor l'haver sigut triats per a formar part del jurat, encara que he de dir que ens tocava per orde de llista, però al costat d'eixe honor es troba el problema moral que se li pot presentar al nostre representant en eixe jurat si algun dia ha de sancionar a un dorsalero.

Quan la carrera a peu entra en contacte amb una carrera, és a dir amb una competició, es transforma en un continu exercici de respecte. En primer lloc, a la norma i a aquells que intenten fer-la complir. Ens adonem que alguna cosa falla quan veiem que algun corredor qüestiona iradament als encarregats que es complisca el reglament, inclus quan estos puguen estar equivocats (perquè no deixen de ser persones). I ara em sorgix la pregunta, serà que qüestionen igual als seus caps? Perquè la veritat és que sempre hi ha algú amb autoritat sobre nosaltres i que es torna necessari, sense perdre el sentit crític, aprendre a discrepar amb educació i respecte.

Espere que un dorsalero no es veja en la cruïlla i amb la vergonya d'haver de sancionar a un altre dorsalero. Seria molt trist per a Dorsal 19 haver de passar per eixe mal glop.

Encara que crec que no seria necessari que continuarà escrivint sobre l'esportivitat en la carrera a peu, en esta ocasió pot ser obligatori recordar-ho per a evitar eixe mal moment que suposaria per al nostre company alçar una sanció a un altre company.

No puc cansar-me de repetir que hem de respectar al contrincant, que és un rival i mai un enemic, perquè sense ell no es pot competir, i un entén que guanyar no és alguna cosa a aconseguir coste el que coste, per la qual cosa no es pot anar a fer mal, ni a provocar, ni a menystindre a ningú. I este respecte es fa més necessari quan les coses ens ixen malament, que és quan toca aprendre a perdre, com en l'èxit, quan toca aprendre a guanyar. Perquè les tornes poden canviar en futures ocasions, i perquè sense rivals no podríem traure el millor de nosaltres mateixos.

I per a això una premissa, potser de les més importants: per a ser capaç de respectar al rival cal saber respectar-se primer a un mateix. A l'u que soc jo, i a l'u que som nosaltres: als companys d'equip amb la seua diversitat de capacitats i limitacions, perquè tots fan part i possibiliten que hi haja equip. Un aprén així no sols a respectar-los, sinó a apreciar-los i estimar-los.

Viure amb esportivitat suposa adonar-nos de tota la gent a la qual hem de respectar i agrair per tot el que van aconseguir per a nosaltres.

https://www.circuitapeu.com/es/reglamento/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada