IN MEMORIAM

dissabte, 12 d’abril del 2008

Antioxidants



Fa algunes setmanes vam anar a córrer a l'Ejido, a l'acabar la seua mitja marató, en la zona de meta ens van obsequiar a tots els corredors amb una caixa plena de productes de la zona, eren hortalisses de diversos tipus, lo curiós va ser que el senyor que ens les donava ens Deia, "ací teniu antioxidants naturals" i li ho repetia a tots els corredors, i em pica la curiositat.
Què són els antioxidants? Perquè servixen? On estan?
Intentarem contestar un poc a estes preguntes.
Hi ha moltes definicions dels antioxidants per exemple; Els antioxidants són substàncies que poden protegir les cèl·lules dels efectes dels radicals lliures. Els radicals lliures són molècules produïdes quan el cos degrada els aliments o per l'exposició ambiental al fum del tabac i la radiació. Els radicals lliures poden danyar les cèl·lules i poden representar un paper important en les malalties cardíaques, el càncer i altres malalties.
Resumint un poc els antioxidants són les substàncies que eliminen els radicals lliures, que són com el fum en els motors dels cotxes, normalment són eliminats majoritàriament però els que es queden en el cos són els anomenats radicals lliures.
I on estan els antioxidants? es troben en molts aliments. Entre estos, les fruites i els vegetals, les anous, els grans i algunes carns, aus i peixos.
Nosaltres ens centrarem en els que es troben en les hortalisses, ja que ho tinc més fàcil perquè només he de mirar en la caixa que ens van donar en l'Ejido.
Si mire la caixa, la primera cosa que em crida l'atenció és el color roig de les tomaques, així hui parlarem de les excel·lències de la tomaca.

La tomaca és un aliment poc energètic que aporta a penes 20 calories per 100 grams. El seu component majoritari és l'aigua, seguit dels hidrats de carboni. Es considera una fruita-hortalissa, ja que el seu aportació de sucres simples és superior al d'altres verdures, la qual cosa li conferix un lleuger sabor dolç.
Com veieu perfecte per a córrer. Continuarem veient les seues característiques.
És una font interessant de fibra, minerals com el potassi i el fòsfor, i de vitamines, entre les que destaquen la C, E, pro vitamina A i vitamines del grup B, en especial B1 i niacina o B3. A més, presenta un alt contingut en carotenos com el licopeno, pigment natural que aporta a la tomaca el seu color roig característic.
Que vos pareix és quasi perfecte.
L'alt contingut en vitamines C i E i la presència de carotenos en la tomaca convertixen a este en una important font d'antioxidants, substàncies amb funció protectora del nostre organisme. La vitamina E, igual que la C, té acció antioxidant, i esta última a més intervé en la formació de col·lagen, glòbuls rojos, ossos i dents. Després d'açò ja és perfecte, mireu ja en la nevera.
La tomaca també afavorix l'absorció del ferro dels aliments i augmenta la resistència front les infeccions. La vitamina A és essencial per a la visió, el bon estat de la pell, el cabell, les mucoses, els ossos i per al bon funcionament del sistema immunològic, a més de tindre propietats antioxidants.
Què? Ja el teniu davant, sinó que espereu.
La niacina o vitamina B3 actua en el funcionament del sistema digestiu, el bon estat de la pell, el sistema nerviós i en la conversió dels aliments en energia. El potassi és un mineral necessari per a la transmissió i generació de l'impuls nerviós i per a l'activitat muscular normal, a més d'intervindre en l'equilibri d'aigua dins i fora de la cèl·lula.
Que tal, ha que és necessari que ens mengem una tomaca ara mateix, pues espereu un poc perquè en l'Ejido també ens van donar un llibret amb receptes, ja se que amb un poc d'oli d'oliva i sal és com millor esta, però ja que tinc el llibre entre les mans no puc resistir-me a mostrar-vos una recepta.
Com ací ja sabem de sobra preparar la tomaca en ensalades, esta recepta és un poc especial.
Mousse de Tomaca amb Api.
Ingredients: per a 4 persones.
1l. de salsa de tomaca.
100 ml. De nata.
1 branqueta d'api.
Sal
30 g. de gelatina.
Ceba.
All.
Porro.
Partint d'una salsa de tomaca que farem ofegant ceba, all, porro, api i afegint després la polpa de la tomaca pelada sense llavors. Esta ha de coure i reduir fins que la salsa resulte amb la densitat i grau de cocció desitjat. Passem per la batedora i el xinés. Assaonem. A esta salsa afegim la gelatina, que prèviament haurem remullat i eixugat, en calent i l'api tallat molt xicotet. Deixem que es vaiga refredar i abans que comence a quallar-se li incorporem la nata semimontada i col·loquem en els motles. Refredem fins que qualle per complet. Desemmotlem submergint el motle en aigua calenta durant uns segons.
No pareix complicat, però si algú la prova ja ens contara.
La setmana que ve continuarem estudiant la caixa de l'Ejido.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada