IN MEMORIAM

diumenge, 18 de maig del 2008

La salutació, una forma de mostrar cortesia i bon fer












Quan anem a carreres com la de Pedreguer, que estan prop de casa ocorre un fenomen, que si bé sol succeir en totes les carreres no amb tanta quantitat i és la Salutació.
Si pensem bé el que ens passá el dissabte veurem que no paràvem de saludar a corredors i organitzadors, arriba un moment en què no podíem calfar, estàvem contínuament parant-nos per a saludar, vam haver de buscar carrers tranquils per a poder realitzar un bon calfament.
Esta clar que no saludem de la mateixa manera a tota la gent, heu pensat en la quantitat de formes diferents amb què saludem.
Ja que la Salutació té un gran valor simbòlic perquè depenent de com ho expressem serà entés com un gest de proximitat, de relacions professionals o afectives o un mer gest de cortesia i de bons costums. La seua absència, demostra un possible enuig o irritació. D'ací sorgix la frase de "retirar la salutació" com a clar reflex d'una actitud hostil o poc amigable.
Quan estem calfant i veiem que s'acosta un corredor que coneixem veureu que tenim moltes opcions i depenent de qual triem donarem a entendre una cosa diferent, les formes en què es pot realitzar la salutació són múltiples: una mirada, una lleu inclinació del cap, unes paraules, estretir les mans, besar-se, etcètera.
Una cosa hem de tindre clara és la que sempre que ens saluden s'ha de correspondre a este, com a senyal de cortesia. Rebutjar la salutació és considerada com a falta d'educació o símptoma d'un gran enuig.
Per a nosaltres el gest més utilitzada és estretir les mans. En el seu origen, esta acció era una manifestació de pau, ja que a l'estendre la mà es demostrava que no es portaven armes ni instruments agressius. També, el fet de mostrar la palma de la mà s'identifica amb una persona honesta i lleial.
Quan saludem transmetem molta informació i hem d'observar amb atenció la forma en què ho realitzem. A què devem estar atents?
Però clar quan estem corrent el millor és una expressió verbal; el tradicional "bon dia" o "bona vesprada" o simplement, "hola" "Què tal està?"; este tipus ve donat quan ens encreuem amb persones que coneixem, com a forma de bona educació i cortesia. Encara que la forma més tradicional de realitzar la salutació és estretir les mans, però clar cal parar-se. Sempre que anem a estretir la mà a una persona hem de mirar-li als ulls.

No fer-ho, pot dir-li que som persones poc segures, tenim intencions ocultes o estem mentint. Igual que observem amb atenció el cuidat del nostre aspecte físic, el vestuari, etc., hem de cuidar les nostres mans i estes han d'estar netes, les ungles cuidades, així com, han d'estar hidratades per a no fer la sensació d'aspror; una altra qüestió a observar és la humitat en les mans. És poc agradable donar la mà a una persona que té la mà humida, a més de ser un possible senyal d'estar nerviós o insegur, així que a córrer ben dutxats i endreçats ja que amb la el nou equip devem donar una bona impressió.
Al estretir les mans l'encaixada ha de ser curta i ferm però sense rudesa. Massa curt pot demostrar falta d'interés i poca motivació, mentres que una salutació més llarga pot indicar il·lusió i ganes de col·laborar.
També podem saludar amb un abraç, és una manera més efusiva i s'utilitza entre persones que es coneixen prou o de vegades especials; sol donar-se quan porten molt de temps sense veure's, per a felicitar o per a expressar un sentiment de major proximitat o sentiment, com per exemple, al donar el condol.
Esta forma de cortesia és molt més utilitzada pels hòmens i és poc habitual entre les dones; en algunes ocasions va acompanyada amb uns colps en l'esquena, sobretot si fa temps que no s'han vist.
I el bes, és una altra forma de salutació i que origina tot tipus de controvèrsies. Sobretot perquè estem suats però a pesar de tot és un mètode cada vegada més utilitzat, tant entre dones, com entre hòmens i dones.
S'utilitza per a expressar afecte i és empleat entre familiars, encara que com he comentat abans, cada vegada més, s'utilitza en la vida social i empresarial.
Comentava anteriorment que este tipus de salutació està alçant controvèrsia i diferents opinions, ja que cada vegada més, s'està estenent el seu ús en la vida social, principalment a Espanya. És habitual acudir a trobades empresarials o a on acudixen polítics, on este tipus de salutació s'utilitza de manera habitual, demostrant els que el realitzen, un major acostament a persones de rellevant posició i que denota proximitat a ells, així com que se'ls coneix prou, perdent-se les formes tradicionals de estretir les mans.
De qualsevol manera, l'ús d'esta manera de saludar s'ha de fer amb prudència i observar una sèrie de requisits:
En la salutació en un bes entre hòmens i dones, ha de ser esta la que trie de quina forma vol ser saludada, facilitant un gest que ho demostre.
Entre hòmens és una forma de salutació que es queda en l'àmbit familiar, no sent així entre les dones, que ho solen utilitzar amb major freqüència.
No és aconsellable besar una persona que ens acaben de presentar.
Este tipus de salutació és una forma més íntima i de major confiança i s'ha de pensar que, hi ha persones que no desitgen ser saludades així.
Per a concloure, unes recomanacions per a tindre en compte sempre que vaja a saludar. Sempre que inicie una salutació has d'estar atent a la mirada, el somriure, l'expressió verbal i el tipus de salutació a utilitzar.
Quan iniciem una salutació hem de mirar als ulls del nostre interlocutor perquè senta que és un gest sincer i d'acostament; no hem d'oblidar el somriure que produïx un sentiment més favorable, i tota salutació, sempre ha d'anar acompanyat d'unes paraules agradables i finalment, triar el tipus de salutació a realitzar; quan tingues dubtes, el millor, l'encaixada.
Per a concloure, unes recomanacions; si la salutació és calfant i portem les ulleres de sol deurem devarmoles paque el nostre interlocutor puga veure'ns els ulls; en el cas d'usar guants haurem de fer el mateix; és molt fred saludar o que algú ens salude amb la mà coberta.
Com veieu tot en esta vida té els seus xicotets trucs, però en estos casos és millor saludar a tot el món i per a calfar buscar un lloc apartat i tranquil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada