IN MEMORIAM

dimarts, 21 de febrer del 2012

Refredat i carreres.


Esternuts, secreció nasal, mal de cap, goteig, congestió nasal, ulls plorosos, picor, dolor o flegma en la gola, tos, cansament, una sensació de malestar general més febra en augment, tremolors i dolors musculars tots estos són els símptomes del refredat i de la grip. Però saludem a primer a tots els que este cap de setmana van ficar estos símptomes en la bossa d'esport i se'n van anar a córrer.


Perquè si, encara que diuen que l'experiència és un grau a vegades pareix que siguen uns graus centígrads més de febra el que provoca que ens oblidem de tot el que hem aprés ja que davant de tants avisos que tenim com a mínim un refredat el lògic haguera sigut no anar a córrer i quedar-se a casa, però no, ens vam haver d'anar uns hi ha entrenar i altres a córrer i és que ens cega la passió per la carrera a peu.
Encara que alguns puguen dir que córrer ens pot ajudar a combatre el virus que causa el refredat o la grip. Encara que no al fer-nos suar, sinó a l'enfortir el nostre sistema immunològic. Quan fem exercici, els nostres glòbuls blancs, encarregats de defendre el nostre cos de virus i bacteris, corren més fàcilment pel torrent sanguini i així combaten les infeccions més ràpid. Açò no sols t'ajuda a combatre la malaltia, sinó que indirectament t'ajuda a previndre futures recaigudes perquè manté les nostres defenses més fortes.


Però també tindríem raó quan decidim descansar, perquè el nostre sistema immunològic necessita que el nostre cos estiga descansat i lliure d'estrés per a poder funcionar millor.
Les preguntes claus llavors per a saber si hauríem d'eixir a córrer o no quan estiguem refredats o tenim grip, serien: quan? I quant?
Quan? Tot depén dels símptomes de la grip. És segur fer exercici quan els nostres símptomes són lleus i tolerables, com: esternuts, nas que goteja o està congestionada, mal de gola. En canvi, no és convenient quan els nostres símptomes són més forts, com: congestió de pit, tos, malestar estomacal, dolor de músculs, fatiga i febra. Especialment si fas exercici quan tens febra, pots deshidratar-te. Ningú amb febra deu eixir a córrer.
La clau està a prestar-li atenció al nostre cos. Quan els nostres símptomes són lleugers i et sents bé exercitante, continua. Però si ens sentim malament a mesura que continuem corrent, abaixarem el ritme o simplement pararem i ens n'anirem a descansar. I per l'altre costat, quan els nostres símptomes són més forts i no tenim ni ànim d'alçar-nos per a res, menys ànim tindrem per a eixir a trotar o anar a alguna carrera. En eixe cas el nostre cos està demanant repòs i bona alimentació per a recuperar les energies. I, si es pot, moltes carícies per a recuperar l'ànim.
Quant? La carrera a peu realitzada regularment i moderada enfortix el nostre sistema immunològic, en companyia d'una bona alimentació, suficient descans i estar lliure d'estrés. Quan parle de regular, em referisc a entrenaments que es fan mínim per 30 minuts diàriament i diverses vegades a la setmana, i que són bàsicament cardiovasculars.
Però quan fem exercici intensiu i extrem, ja siga en alguna carrera o sèries els efectes sobre el nostre sistema immunològic poden tornar-se negatius. Alguns estudis han descobert que l'exercici excessiu pot disminuir la quantitat de glòbuls blancs que recorre el nostre cos, i al contrari, augmenta les hormones de l'estrés (l'adrenalina i el cortisol) que a llarg termini poden debilitar el nostre sistema immunològic i fer que siguem  més propensos a emmalaltir.

Encara que estiguem bojos per la carrera a peu hauríem d'escoltar al nostre cos, o consultar amb el nostre metge, ell o ella podran donar-nos el consell més encertat després d'avaluar els nostres símptomes. I davant del dubte, si estem malalts amb una grip o un refredat, recorda que típicament és qüestió d'uns quants dies si no es complica i és millor errar en el costat del descans que en el de l'activitat física.
Així i tot ens vam plantar uns a Riba-roja i altres en Oliva i les nostres marques ens indiquen on estaven els refredats i els principis de febra així com ens diuen qui pareixia estar en bona forma com ho va demostrar Pascual Company que va aconseguir un meritori segon lloc en la seua categoria.

Ribarroja.

Carmen Sala 01:32:50.
Fede Server   01:41:31.
Vicent Sala   01:41:32.

Oliva

COMPANY PUIG, PASCUAL      0:19:39.
VICENS PASTOR, FERNADO    0:20:36.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada