IN MEMORIAM

dissabte, 7 de febrer del 2015

El 3000 i el 2000

     Ja hem acabat la primera setmana dels tests, si dels tests, perquè estem utilitzat esta quinzena per a esbrinar quin es la nostra VAM, i als que vam acudir el divendres a les pistes per a realitzar el test VAMEVAL cal afegir els que no van poder acudir per diferents motius i que han realitzat un altre tipo de test durant la setmana passada o el realitzaran en la que ve.
     
     I, que és realitzar un test consistent a correr una prova de 3000 metres i en un altre dia un 2000 metres al límit i la finalitat de la qual és la mateixa, esbrinar la VAM.
     Quasi tots els corredors de Dorsal 19 ja entenen el fonament i el perquè del VAMEVAL, però el del 3000 i 2000 metres se'ns escapa a molts. En realitat el que esbrinem amb este test no és la VAM exactament sinó el que el seu inventor, Enrico Arcelli, denomina velocitat “critica” que esta molt prop de la VAM, i dic molt prop perquè les condicions poden arribar hi ha ser diferents entre el dia que realitzem el 3000 i ell del 2000.
     Molts, ja s'estaran donant compte que esta entrada torna a ser de les teòriques, o siga de les pesades i avorrides, però esta és també una faceta de la carrera a peu segurament no tan divertida però prou útil per als que volen no sols fer exercici i passar-ho bé sinó també millorar en les seues marques i sobretot saber, a conéixer i adquirir un poc de cultura esportiva, clar és que ara anomenem cultura a qualsevol cosa.

     Però,  al que anem, si agafem la marca del tres mil i la del dos mil i les convertim en segons i la seua diferència la dividim per 1000 ens donarà la nostra VAM, un detall ens la donarà en metres per segon i com estem més acostumats a veure i manejar la velocitat en quilòmetres hora només ens queda recordar eixe formula que ens van ensenyar en les classes de matemàtiques i que consistia a multiplicar la velocitat de metres per segon per 3'6 i el resultat sera la nostra VAM en quilòmetres hora.
     Com veieu un poc pesat de llegir, però anem a un exemple, però un exemple real d'un corredor de Dorsal 19 que esta setmana realitza els tres test, m'explique, realitza un dia el 3000 un altre el 2000 i el divendres el VAMEVAL, i de pas confrontarem les dos VAM.
     Comencem, el tres mil el realitzá en 12' 55'' i el dos mil en 8' 25'', que ja sabeu de qui es tracta!,  al que anem, en segons són 775 i 505, la seua diferència és 270''. Si 270 el dividim per 1000 ens dóna 3,703 que és la VAM en m/seg. Que convertida en km/h nos dóna 13,3 km/h.

     Bé, per tant resulta que el nostre volgut corredor realitza el VAMEVAL i, després de l'ajust del minut, li eixi una VAM de 15,4 km/h, Què ha passat? Per què tanta diferència? Quin és la més exacta? Pues en este cas en particular i després d'alguns esbrinaments la més exacta és la del VAMEVAL ja que la marca del tres mil i del dos mil les realitza ràpid però no al límit i fins ací puc llegir.
     Com estem en mitat de la quinzena dels tests ja que inclús queden alguns corredors que realitzaran els tres i el dos mil la setmana que ve cal dir-los que han de realitzar la millor marca possible i no com el nostre volgut company.

     Em falta parlar del sopar de recuperació i de les conclusions a què vam arribar, però això ho deixe per a demà i així aprofitare per a col·locar les marques de les carreres a les que acudirem demà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada