IN MEMORIAM

dissabte, 2 d’agost del 2008

ONADA DE CALOR

Ahir vaig poder llegir que és possible que augmenten molt les temperatures, per culpa d'una massa d'aire càlid provinent d'Àfrica, així que he preparat uns breus consells per a evitar el Colp de Calor.
NOTICIA: Temperaturas elevadas durante los próximos días01/08/2008 El interior peninsular afectado por masa de aire cálido.
La mayor parte del interior de la Península estará afectada por una masa de aire cálido, de procedencia africana, que provocará temperaturas elevadas desde el domingo hasta el miércoles, día 6.
Durante el domingo día 3, se espera que las temperaturas máximas superen los 40 ºC en puntos de la mitad sur de la Península, especialmente en el valle del Guadalquivir. El lunes día 4, las altas temperaturas tienden a extenderse a puntos del centro y del norte, principalmente de la mitad oriental, y el martes día 5 se espera que afecten a numerosas zonas del interior peninsular, especialmente al valle del Ebro.
Se espera que el episodio de temperaturas altas empiece a remitir desde el noroeste, durante el miércoles, alcanzando el jueves al resto de la Península.





PREVENCIÓ DEL COLP DE CALOR EN EL CORREDOR
Anomenat també hipertèrmia maligna d'esforç, és una URGÈNCIA MEDICA, se sap que l'augment del metabolisme durant l'exercici pot comprometre l'equilibri tèrmic a pesar de l'activació en l'organisme dels mecanismes de pèrdua de calor, per això augmenta la temperatura. Durant l'exposició a la calor, el compromís tèrmic és exagerat i pot conduir al que denominem COLP DE CALOR, que pot ser greu.

FACTORS DE RISC : la falta de son, restricció hídrica, ingestió d'alcohol, obesitat, edat, absència d'aclimatació entre altres.
Les pèrdues de calor en l'organisme estan afavorides per la vasodilatació cutània, que apareix a partir dels 25é, i amb més de 25é sobretot a partir dels 30é, grau higromètric igual o superior al 75% i la velocitat del vent és baixa o nul·la. L'únic procés eficaç en l'organisme és l'evaporació d'aigua a través de la sudoració, encara que si la quantitat de suor és abundant, es pot arribar a una deshidratació. És molt important aclimatar-se a la calor, durant l'exposició al mateix algunes hores al dia. Prendre aigua i electròlits, usar gorra per a protegir el cap, mullar-se ben sovint.

SIMPTOMATOLOGIA DEL COLP DE CALOR:

A- La sudació sol ser mínima o nul·la, apareix mal de cap, confusió mental inclús pèrdua de consciència. Ha fallat la termoregulació, a vegades augmenta la temperatura corporal a 38º-40º i no s'ha suat, o s'ha suat poc. Llavors es comença a notar ofec, fatiga, augmenta la freqüència cardíaca, nàusees, eriçons.

B- altres vegades és al contrari, una pèrdua excessiva d'aigua i sals minerals, amb dèficit de l'aportació del mateix, la qual cosa porta a més de l'anterior a rampes musculars.

C- El síncope, a causa que el volum sanguini, es troba reduït per la deshidratació, es localitza en els membres inferiors sobretot darrere d'una permanència prolongada de peu, per la qual cosa es produïx una baixada de la tensió arterial i una baixada en l'oxigenación dels centres nerviosos. La pressió arterial pot baixar a causa de la vasodilatació cutània durant l'exercici físic.

TRACTAMENT:
Primer, hem de controlar les condicions climàtiques, temperatura, humitat i humitat relativa, força i velocitat del vent, del dia que realitzarem l'entrene o competició, així sabrem les possibilitats que tenim de poder patir un colp de calor, si estan o no augmentades.

Hidratació prèvia, vestimenta adequada, si des d'al matí ja vam estar davall el sol és imprescindible una gorra i anar-se'n mullant amb aigua, de les fonts, d'una botella, també existixen dermo-spray per a hidratar-nos, d'aigua de mar, aigua sola, aigua amb productes hidratants.

Si notem cada vegada amb major intensitat els símptomes descrits anteriorment, hauríem de parar de fer l'exercici que s'està realitzant, col·locar-nos tombats i amb les cames elevades, encara que creguem que aguantant no passarà res, a més, si estem competint, tenim les endorfinas i catecolaminas augmentades que ens fan creure que no estem tan malament, però és el que hem de fer, i intentar reposar uns minuts en lloc fresc, per a veure si se'ns passa. Si no és així, hem de passar a l'aplicació de tovalles humides, o dutxes fresques segons on estiguem, o posar-nos bosses de gel en coll, axil·les i engonals, al mateix temps fent un massatge per a evitar la vasoconstricció produïda pel fred. Si empitjorem hem d'acudir a urgències on es procedirà a la rehidratació endovenosa i controlaran la funció urinària i l'aparició de taques en la pell.

En qualsevol cas una bona hidratació, conéixer el clima i protegir-se del sol seria la millor prevenció per al colp de calor.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada