IN MEMORIAM

diumenge, 26 d’octubre del 2008

CÓRRER I ENTRENAR.

Este matí durant els 27 quilòmetres i pico de la Volta a la Foia he tingut temps de canviar impressions amb alguns corredors amb què he coincidit, i m'he adonat d'un detall en la forma d'entrenar de la majoria dels corredors que si bé és molt coneguda no deixa de ser interessant.
Resulta que molts de nosaltres no diferenciem bé entre eixir a córrer i entrenar.
És un error que sol aparéixer en els primers mesos de la nostra vida com a corredor i que en alguns casos sol durar massa anys.
Mes o menys la seqüència podria ser la següent: comencem a córrer i eixim 3,4 o 5 vegades a la setmana i ho fem a un ritme que podem portar i en una distància que podem suportar, i van passant els mesos i anem notant una milloria en el nostre estat de forma, els quilòmetres i el ritme que portem sempre és el mateix, al cap d'uns mesos nos en adonem que estem estancats, no millorem i decidim el mes lògic augmentar un poc els quilòmetres i la nostra velocitat, passen unes setmanes i comencem una altra vegada a millorar, però després d'uns mesos ens tornem a estancar i tornem a decidir augmentar els quilòmetres i el ritme, i tornem a millorar però l'error esta en què no podem continuar augmentant els quilòmetres i la velocitat contínuament perquè arribaríem a necessitar moltes hores al dia i això ens portaria segurament a una lesió o un estancament per a després caure en una fase de fatiga crònica.
Arribat a eixe punt el corredor inevitablement ja no troba cap avantatge a córrer molts quilòmetres i és llavors quan no ens queda mes remei que eixir a entrenar.
Hi ha moltes definicions del que és entrenar, però podríem dir que és un procés en què apliquem una sèrie d'estímuls per a aconseguir una millora en la condició física.
En el nostre món de corredor es podria resumir d'una forma molt breu i senzilla de la manera següent: el ritme dels entrenaments no serà mai constant, variara, tindrem ritmes per a carrera lenta, ritmes per a carrera mitjana, ritmes per a diferents tipus de distància, carreres en progressió, pujades i sobretot diferents temps de recuperació segons siga l'exercici que estiguem realitzant, després d'una sessió d'entrenament dura tindrem una altra de recuperació, així com després d'algunes setmanes fortes ens prendrem altres de descans pa que el nostre organisme es regenere, en fi com veieu moltes coses.
En este punt és on entra l'habilitat del corredor a saber organitzar-se i variar els seus entrenaments tenint en compte tres aspectes importants (intensitat, quantitat i classe de recuperació).
En definitiva, d'eixir a córrer passem a entrenar, a tindre una organització adequada en la forma i en els temps a fi d'aconseguir millors resultats amb menys esforç.
Si volem millorar els nostres temps no ens queda un altre remei que ser un poc esclaus del nostre entrenament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada