IN MEMORIAM

divendres, 1 de gener del 2010

ELS PASTISSETS D'AMETLA I LA MISTELA SÓN ELS …

      Perquè si amics meus, el dos mil deu ja esta ací i el tenim fresc, acabat de pescar o acabat d'eixir del forn com més vos agrade, de totes maneres tenim per davant dotze mesos en què tenim pensat continuar corrent i és que en açò res canviarà, continuarem entrenant i participant en totes les carreres que se'ns posen per davant. Si vam acabar amb la Sant Silvestre de Crevillent, el dia dels Reis Mags estrenarem no sols la primera carrera del 2010 a Xeraco sinó que estrenarem qualsevol classe de roba, sabatilles i tot tipus d'accessoris que ses majestats els Reis Mags ens hagen portat. 
També serà l'ultim dia de les festes Nadalenques, serà l'ultime dia en què oficialment ens prendrem eixes autentiques barretes energètiques i eixos autèntics gels reconstituents que són els pastissets d'ametles i moniato i les nostres adorades misteles i és que durant estes festes hem sabut preparar-nos per a la part final de l'entrenament de la marató.

Perquè amb el moniato, que té una composició molt semblant a la de la creïlla, encara que té un contingut energètic major determinat, majoritàriament, pels hidrats de carboni complexos (midó) i els sucres. Estos últims són responsables del seu marcat sabor dolç.
El moniato és adequat per a persones que realitzen un gran esforç físic
Estes particularitats nutritives afavorixen que siga adequat per a xiquets i persones que realitzen un esforç físic important. 
Quant al contingut vitamínic, destaca l'aportació de provitamina a o betacaroté. La vitamina E, C i l'àcid fòlic també es troben en quantitats superiors enfront de la creïlla, així com el sodi, el mineral que li dóna un sabor més pronunciat. A més, este tubèrcul és una bona font de potassi.
I si a tot açò li afegim a l'autentica reina de la pastisseria que és l'ametla, que presenta un elevat contingut en greixos -sobretot insaturades, aquells que beneficien la salut cardiovascular-, i gran quantitat de proteïnes vegetals, i en menor grau hidrats de carboni. Les proteïnes que contenen són de bona qualitat o completes quant al seu contingut d'aminoàcids essencials. El seu valor calòric és prou elevat a causa del seu alta aportació de greixos i a l'escassa quantitat d'aigua que presenten. El contingut en fibra de l'ametla destaca sobre la resta dels fruites seques pel que té un efecte laxant major. Entre els minerals destaquen ferro, fòsfor, magnesi, potassi, zinc i calci. És una de les fonts vegetals més rica en este últim mineral, d'ací que la llet d'ametles s'empre com a substituta de la llet de vaca quan esta no es tolera. Quant a les vitamines, l'ametla té importants quantitats de vitamines del grup B, entre elles l'àcid fòlic, a més de ser una bona font de vitamina E, d'acció antioxidant.

Hi ha alguna barreta energètica que supere a un pastisset d'ametla i moniato i si a més som capaços d'acompanyar-los amb un poc d'eixe vi dolç o licor de vi que denominem mistela i del que tenim en la nostra Marina una gran varietat i qualitat, haurem aconseguit, a pesar de les festes mantindre el nostre estat de forma. 

Tot açò succeirà si som capaços de salvar el dia 3 de gener, perquè el diumenge será l'autentica prova de foc per a saber si acabarem bé estes festes Nadalenques, a les onze en les pistes posarem les bases del què serà l'examen final, i en el Zorrilla sobre les 14 hores sabrem qui ha fet els deures, sabrem quals són les metes i les il·lusions de cada un dels nostres corredors, sabrem com van hi ha ser els dos grans esdeveniments d'este 2010, la marató de Sevilla i la de València, veurem qui té la llengua mes llarga que les cames i és que si a l'arribar a les postres no tenim alguna cosa clarano ens quedara mes remei que esperar a una altra concentració. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada