IN MEMORIAM

dilluns, 4 de juny del 2012

Una crisi econòmica.


      Fent un repàs del que portem d'any i veient com esta incomodant la crisi econòmica al món de l'atletisme i en especial a les carreres populars podem dir que cada vegada que veiem donar l'eixida en una carrera estem presenciant un miracle.
I és que quan parlem amb la majoria d'organitzadors ens evoquen les dificultats que han hagut de véncer i els imponderables afrontats durant la preparació de la carrera, portadors de problemes molestos, costosos i generadors de riscos, tot això abans de presentar la carrera.
El retall en les subvencions ha reportat un autentic caos en les grans carreres, que han reajustat els seus pressupostos, i un ofec quasi asfixiant a les carreres mitjanes i xicotetes. Però treballar en l'organització de carreres sempre a significat un repte per a qualsevol organitzador, i és per això que l'activitat de la carrera a peu a la Comunitat Valenciana seguix mantenint-se en nivells de carreres i qualitat pràcticament semblants als de la temporada passada.
En tot cas, els retalls continuen afectant, organitzacions com la de Riba-roja i Set Aigües per exemple que han hagut d'eixir-se del calendari de la RFEA.
L'estalvi passa factura especialment a les grans carreres que requerixen una àmplia plantilla de col·laboradors, encara que, encara sort, encara continuen existint baluards, com a Santa Pola, La Mitja de València, Riba-roja, Set Aigües i la Marató de València que ens il·lusionen i entusiasmen.
I si parlem de carreres de la nostra comarca veiem com la Volta a la Marina ha seguit fidel al seu compromís i ens ha oferit unes bones carreres a pesar dels molts problemes econòmics d'alguns clubs.
Tornant al màxim nivel de la programació, les grans carreres mantindran el seu nivell, i les nostres maratons van hi ha continuar i pareix que amb bona salut així com les grans Mitges. Curiosament estem assistint a una ampliació del repertori de carreres perquè els triatlons i les carreres de muntanya estan augmentant gràcies als clubs de Muntanya que entre les seues activitats estan pensant també en els corredors.
L'economia afecta la carrera a peu i produïx crisis econòmiques en els clubs de major o menor gravetat. Algunes d'elles simplement provoquen angoixa, però permeten “sobreviure” amb menys activitats i amb més parsimonia en els gastos.
Una crisi econòmica, certament, pot ser el factor decisiu que porte a un club a tancar-se en si mateix, a perdre l'esperança de poder organitzar qualsevol carrera, a acaparar tot per a si i a deixar d'organitzar per als altres corredors. 
Per a Dorsal 19, esta crisi pot convertir-se en una ocasió per a examinar si existim segons un model d'acord amb els principis de la carrera popular, o si estem davant d'un club que s'oblida del corredor pegoli i s'interessa en l'organització de carreres com si fóra un fi en si mateix.
Tant de bo que esta crisi ens servira per a pensar en els corredors de Pego, sobretot en els més necessitats de consells i ànims per a continuar corrent. La present crisi haguera de fer-nos més responsables amb els que no s'atrevixen a participar en carreres, potser inclús amb les activitats internes del nostre club ens ajude a ser més coneguts en el nostre poble i qui sap si tal vegada siga motiu perquè reflexionem que les esperances posades en l'organització de carreres no haguera de continuar sent l'últim fonament del nostre club.

Els corredors comencen a preguntar-se pel futur de les nostres carreres i a mi este tipus de preguntes m'agraden, perquè el corredor ha de ser previsor i no viure eternament immers en el “carpí diem”.
Així doncs intentarem organitzar en esta temporada altres activitats que no seran tan multitudinàries com la Volta a Peu o La Mitja Marató que tindran un cost econòmic molt menor i a més intentarem que participen la major part dels corredors que tenim al nostre voltant, si podem mantindre en el nostre calendari la Volta a Peu i La Mitja Marató molt millor però Dorsal 19 ha de ser un poc més que un organitzador de carreres.
La formació d'un calendari d'activitats durant este mes ens podrà ajudar a tindre una idea de com ens anem a moure durant la pròxima temporada per a difondre el nostre esport a Pego i comarca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada