Un any més ens
trobem amb la calor, i un any més anem hi ha haver de recordar els problemes
que ens pot causar al nostre entrenament l'augment de la temperatura i de la
humitat, i que patirem durant tot l'estiu.
És fàcil que
alguns dels nostres corredors ja el patiren el Pedreguer perquè ja comença per
a alguns corredors l'adaptació a les altes temperatures, ja que no tots
reaccionem igual davant de la calor ni ens adaptem igual. El bàsic és que les
altes temperatures de l'aire fan augmentar la temperatura del nostre cos així
com el treball del nostre cos per a eliminar quan abans la màxima calor
possible, per tant comencem a suar i el nostre cos comença a enviar sang a la
superfície de la pell.
Com ens afecta?
A l'utilitzar part de la sang per a refrigerar-nos fa que disminuïsca la
quantitat que va als nostres músculs amb què perdem eficiència en la carrera.
És este procés
fisiològic el que fa que la nostra eficiència es resistisca, pel que es pot arribar a córrer a igualtat
d'empenyorament, d'uns 10 – 15 segons per quilòmetre més lentament. No cal
posar-se nerviós i pensar que hem perdut la forma de colp, ja que és normal i
tot tornarà a la normalitat en quan el nostre cos assimile el canvi de
temperatura.
Tot açò ve al
cas ja que en els pròxims dies les temperatures pujaran i encara no estem
aclimatats, tenim iencara algunes setmanes per al II Relleu 24x1 hores de Pego,
i llavors ja cal estar aclimatats, almenys els que hagen de córrer a les hores
centrals del dia.
A Pedreguer ja
vam començar a patir la calor, encara que inclús no amb la intensitat que anem
hi ha tindre durant l'estiu a Pego, perquè la temperatura ambient sol superar
els 28é durant mesos.
És llavors quan el contingut calòric del cos tendix a
augmentar, i els vasos sanguinis de la pell es dilaten (vasodilatació)
augmentant el fluix sanguini i elevant la temperatura dèrmica. Si la
temperatura exterior és menor que la de la pell, es facilita la pèrdua de
calor, si la càrrega de calor és prou gran (entrene, temperatura exterior
alta), s'activen les glàndules sudorípares i a l'evaporar-se la suor produïda,
la pell es refreda. L'activació de les glàndules sudorípares provoca que
l'evaporació de la suor extraga calor del cos i origina una pèrdua de calor per
evaporació.
Es calcula que
tenim almenys 2 milions de glàndules sudorípares en la pell. La diferència
individual de capacitat per a suar és molt gran, algunes persones tenen molt
poques glàndules sudorípares, per sort a mesura que una persona s'acostuma a la
calor, augmenta la quantitat de suor que es produïx en resposta a una situació
normal de tensió calòrica.
Però bo, hi ha
molta informació sobre com ens pot afectar la calor, com estes 10 regles per acórrer a l'estiu, encara que els pegolins ja hauríem d'estar acostumats a
entrenar a l'estiu amb calor. Però cal anar amb atenció sobretot els
maratonians que correran la marató de València perquè este estiu caldrà
entrenar i haurem de tornar hi ha utilitzar el “III Open summer circuit
training” de Dorsal 19 per a posar-nos en forma.
Enguany la
marató de València es presenta per a Dorsal 19 com un nou repte, amb molts dels
nostres corredors que ja estan comptant els dies per a començar a entrenar, i
eixe compte ha acabat, perquè divendres passat va començar eixe llarg camí cap
a València, ja se que és llarg però això és el que el fa segur, un camí que
haurà de creuar tot el calorós estiu, però que comptara amb l'ajuda inestimable
del “III Open summer circuit training” de Dorsal 19, que ens ajudara a anar
acumulant quilòmetres.
Enguany tenim a
molts corredors que ja han comprat la farina, si la farina, perquè com hem dit
més d'alguna vegada la marató és com el pa. Ara cal afegir l'aigua i començar a
pastar bé la massa durant tot l'estiu amb eixos llargs entrenaments, ja vindrà
l'hora d'afegir les sèries que seran el rent que ens farà fermentar la
resistència i ens augmentara la velocitat i si som capaços de reposar bé la
nostra massa amb unes bones recuperacions i un descans adequat ja només ens
quedara d'encertar amb el ritme, calfar el forn a la temperatura adequada i
esperar per a saber si hem seguit ben tots passos.
A pesar que puga
paréixer un esforç molt llarg i cansat per als que disfrutem corrent reunir
tots eixos ingredients serà un treball fàcil i sobretot divertit.
I això no serà
només una altra història, seran moltes aventures les que haurem de córrer per a
completar la història de la marató de València 2016.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada