IN MEMORIAM

dimecres, 28 de desembre del 2022

Polvoró - San Silvestre


     Ja hem passat el Nadal i com tots els anys ho hem passat  i ho hem celebrad junt amb les nostres famílies, celebrant el Naixement de Jesús, les formes hauran sigut diferents segons amb qui estiguerem, sopars d'empresa, menjades amb la família, amb els amics… però nosaltres també som corredors i consegüentment també ens reunim per a menjar i el més important per a córrer.

Enguany el 31 de desembre correrem el entrenament del Polvoró a on Dorsal 19 tindrà un detall amb els dorsaleros en forma de “pallorfa” i aprofitarem per a complir una tradició com és córrer la Sant Silvestre.

A la nostra regió i comarca tenim moltes d'aquestes carreres en què poder participar, són carreres en què la competició queda una mica de costat i on les distàncies són curtes, el que ens permet veure a molta més gent corrent.

Però que és una Sant Silvestre? Qui és Sant Silvestre? Per què es corre?

Per si algú no ho sap Sant Silvestre no va ser corredor, sinó papa, per a més senyals Sant Silvestre I, va ser el primer papa que no morirà màrtir, per la qual cosa tampoc degué córrer ni davant dels lleons ni dels romans, i llavors, Per què Sant Silvestre? Perquè per la data de la seua mort, va morir el 31 de desembre de l'any 335.

Només alguns ens continuarem preguntant, I què?, perquè resulta que en el segle XIX a França existia la tradició de l'última nit de l'any celebrar carreres en què els corredors portaven torxes, i recollint aquesta tradició un periodista brasiler allà per l'any 1924 organitza una carrera en Sao Paulo, donant-li el nom de Sant Silvestre per celebrar-se en el 31 de desembre dia de Sant Silvestre, i des de llavors a tot el món totes les carreres en què els corredors celebren el final d'any es denominen Sant Silvestres.

Amb les Sant Silvestres està succeint com amb les Maratons, abans totes les carreres es denominaven Maratons, la carrera de Pego va ser molts anys la Marató de Pego, no importava la seua distància, si hi havia carrera aquesta era una Marató, i amb la Sant Silvestre està succeint el mateix, però amb la data, si hi ha una carrera en les festes Nadalenques és una Sant Silvestre.

Com totes les coses amb el temps s'aniran posant en el seu lloc, ja hi ha carreres de Nadal, però si volem córrer una autentica Sant Silvestre cal esperar al 31 de desembre i si és a Pego cal acudir a l'entrenament del Polvoró.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada