Pareix que podem donar ja per acabada una setmana complicada, despres del cap de setmana passat en Còrdova on la calor acaloradora ens va deixar en un estat lamentable per a córrer, ens porta a pensar només en recuperar-nos i vam abandonar el blog, però ja ens hem recuperat i estem una altra vegada en la xarxa.
A estes altures de la setmana ja no cal que posem la classificació de Jesus Pobre perquè imagine que tots tindreu ja la informació, però no puc deixar que comence la ultima carrera del Circuit de la Marina Alta sense comentar un fet molt interesant.
Si mirem les classificacions del Circuit ens trobem amb dos alegries, Laura Pascual i Pascual Company acabaran el circuit en quarta posició, no he fet molts càlculs però tot pareix indicar que en els seues categories no podran aconseguir ja el tercer lloc, que els portaria a pujar al podi.
No hem de pensar en un fracàs, a l'avaluar campanyes esportives, siguen d'un equip o d'un corredor, és comú parlar en termes d'èxit i fracàs. Esta forma de percebre les coses està instal·lada en la lògica de la societat actual. En primera instància pareixeria senzill equiparar l'èxit al triomf i el fracàs a la derrota però en una anàlisi més profund es veu que la cosa no és tan simple.
L'èxit i el fracàs només s'han d'avaluar en funció de les metes o objectius que s'havien plantejat. Un equip pot salvar-se del descens pels pèls i eixa campanya ser considerada exitossa, mentres un altre equip pot haver quedat segon i considerar el seu un fracàs. Cada un té els seus paràmetres, però no cal deixar-se portar per certes "trampetes".
No és un pecat voler guanyar, per més que si es porta esta lògica a l'extrem tinga alguns perills, per això és que no s'han de descuidar les metes que volem aconseguir encara que es faça insistència en les de divertir-nos i continuar participant en carreres d'una forma relaxada.
És fonamental tindre açò en compte quan participem en carreres ja que el que es pretén no és "fabricar" un campió sinó formar-nos com a persones que puguem desenrotllar-nos tenint una vida sana i plena, disfrutant de l'esport i aprofitant les lliçons que este ens brinda.
Quan s'aprén a interpretar l'èxit en funció de comparar el rendiment propi amb un anterior és quan se'n va pel camí del creixement personal i l'autorealització. Un segurament quedarà més satisfet amb la seua carrera quan va complint els seus objectius que quan no els complix, per això és que els termes en què es plantegen les metes són tan importants.
El que volem ressaltar és la importància de com el corredor interpreta el resultat, no el resultat en si. És difícil deixar de costat el fet que tot (o quasi tot) esportista vol guanyar però cal intentar veure que hi ha altres coses valorables. Hi ha una frase de Vince Lombardi que ens pot ajudar a comprendre millor, "Guanyar no ho és tot, però realitzar el màxim esforç per guanyar sí ho és."
Una de les "trampes" assenyalada al principi és la d'avaluar una carrera d'acord amb el resultat, sense tindre en compte si es va fer tot el que es puga per guanyar d'acord amb el potencial amb què un comptava en eixe moment, si es va millorar respecte d'una carrera anterior o en la temporada anterior.
Llavors, a l'avaluar un resultat es veurà que alguns objectius s'hauran complit i altres no, per això és que no és tan senzill parlar d'èxit o fracàs. Si un es queda només amb el triomf com a exit no hi ha anàlisi possible i es perd una excel·lent oportunitat per a aprendre, treballar sobre els errors i superar-se. L'esport brinda moltes possibilitats d'èxit depenent de com un haja plantejat les seues metes.
L'èxit el deuríem mesurar no per la posició a què hem arribat, sinó pel nostre esforç per triomfar.
És quasi segur que demà a Benissa ni Pascual ni Laura aconseguisquen pujar al podi però segur que an conseguit un exit, aixi com esperem que siga quasi segur que s'hagen divertit en esta XIII Volta a la Marina Alta i que el seu èxit és el d'haver estat corrent i divertint-se com tots però amb l'afegit d'haver estat competint per aconseguir un lloc en el podi.
L'ENORABONA A LAURA I PASQUAL.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada