IN MEMORIAM

dimecres, 24 de juny del 2009

"Salus Per Aquam"

Pot succeir-nos que ja no recordem el Gran Fons d'Oliva, però allí vam aconseguir com a premi deu sessions de SPA en Oliva Nova, va sent hora d'acudir i poder recuperar-nos, perquè despres de la Volta a la Marina segur que ens farà falta.
Però també és interessant abans que recordem d'on ve i que és un SPA.
Els segles SPA provinents de l'expressió Salus Per Aquam” o el que seria el mateix, salut per l'aigua, silges que han emprat estos relativament nous establiments dedicats a la relaxació, la salut i la bellesa, i que ofereixen serveis d'hidroteràpia i altres tractaments naturals.


Esta seria una definició clàssica, però van ser els romans els que ens van ensenyar que fer amb l'aigua, perquè a diferència dels Banys japonesos onsen, on el bany és una activitat íntima i de contacte amb la naturalesa, o de els inques, que el bany de l'inca esta associat a cerimònies religioses, en l'imperi Romà els banys eren una activitat social per excel·lència, que sera el que nosaltres farem el diumenge 5 de Juliol.
El bany no sols complia una funció higiènica, sinó que era un anivellador social a què concorrien hòmens i dones, lliures i esclaus. Era a més associat al plaer i en les ciutats grans com Roma era freqüent que el bany implicara promiscuïtat, per la qual cosa els cristians i els filòsofs es negaven a participar d'ell i acudien a banyar-se un parell de vegades al mes. La relació amb el paisatge existia, però més que localitzar els banys en un lloc especial en el paisatge, com en els casos anteriorment mencionats, el paisatge era creat artificialment per a delit dels banyistes.
Si algun de nosaltres a estat a Roma haurà vist els banys de Caracal·la, les termes més grans que sobreviuen fins hui i les segones més grans a haver-se construït, després de les de Dioclecià (en espanyol, estos banys "termes", veu que prové del grec "thermos" que significa "calent").
Si algú té curiositat per saber o veure com eren o com són les Termes de Caracal·la ací vos deixe un vídeo.
Nosaltres el diumenge 5 De Juliol farem quasi el mateix que els antics romans, ells després de travessar els pòrtics d'ingrés, es trobaven breus jardins que precedien al cos central. Després de l'ingrés s'arribaven als vestuaris , on l'usuari després de desposseir-se de la seua roba les deixava en un estant. Posteriorment feia exercici en el gimnàs o rebia un massatge en algun dels habitacions connexes, nosaltres ens posarem la roba de córrer i farem una hora de carrera lleugera per la contornada d'Oliva Nova, després entrarem en les termes.
El que succeirà després serà una altra història.

1 comentari:

  1. Allí estaré. La disciplina d'equip és la disciplina d'equip.

    Ens veiem

    ResponElimina