IN MEMORIAM

diumenge, 7 de febrer del 2010

UN CAFÉ PER FAVOR.





Yo digo, que esa agua es oscura, porque está triste.
Rubén Izaguirre Fiallos.


En esta agradable vesprada ha arribat l'hora de dir alguna cosa del café, va ha ser un poc llarga, no tant com la biblia, pero es que la marató tambe he u es, perquè en estes maratons que ens esperen va hi ha ser un dels nostres xicotets aliats. 

Quants de nosaltres el prenem abans de les carreres i és que el café és la musa que ens anima quan anem al bar de vesprada en vesprada i parlem de carreres i entrenaments, la cafeïna en els nostres cervells crema i llavors els nostres entrenaments i les nostres carreres pareixen més fàcils i és que la majoria dels què correm prenem café, és la nostra vitamina.
L'aroma de la tassa és inconfusible. Estic a casa, en un bar en algun poble, en una cafeteria d'una gran ciutat. Però l'aroma és, amb matisos, el mateix. Ara demane un espresso, abans, ahir, he begut un caputxí. Demà serà un senzill tallat o tal vegada un rebentat. Quantes hores de descansada conversació, quantes navegacions virtuals enfront de la pantalla de l'ordinador portàtil, o quantes línies d'este blog he escrit; quant de temps dolç i sense pressa he suavitzat xuplant eixa delícia. I quanta energia he obtingut per a continuar amb el treball i l'entrenament cada dia. Un altre espresso doble, per favor. 

El café és habitual en els nostres desdejunis per a superar la son matinal, així com en la majoria de les tertúlies posteriors al menjar. La característica comuna és el seu poder activador i la substància que els dóna el seu caràcter excitant és la cafeïna.
La cafeïna és un producte natural que està present en molts aliments, no sols en estes begudes, però serà la proporció de cafeïna el que marcarà la seua capacitat estimulant.
Per exemple una tassa de café ,que sol ser el que solem prendre, pot aportar entre 60 i 110 mgs de cafeïna. Les begudes de cola contenen uns 35 mgs així com els gels que la porten.
També podem trobar en les farmàcies suplements de cafeïna, que poden contindre entre 30 i 200 mg de cafeïna, segons els tipus.
Però atenció, a hores d'ara, la cafeïna es considera una substància dopan-te, però només en grans quantitats. Consumir 800 mgs de cafeïna en 2 o 3 hores, supera el límit legal. Este és l'equivalent a 5 o 6 cafés forts o 4 pastilles de 200 mgs), pràcticament impossible per a nosaltres que amb un café anem ja sobrats.
La cafeïna provoca una estimulació del sistema nerviós. Açò suposa que ens espavila a nivell mental, estant més atents, i d'esta manera, ajudant-nos a l'estudi i a les activitats intel·lectuals.
Esta activació també té les seues repercussions en l'aspecte físic, perquè la cafeïna, en este sentit, també exercix un efecte activador.

Augmenta la predisposició a l'exercici, elevant les pulsacions del cor, afavorint la circulació sanguínia, i l'alliberament d'adrenalina.
L'adrenalina és una hormona activadora de les funcions corporals, que el cos allibera quan realitzarà un exercici intens o quan està en una situació de perill, per a adaptar-se i respondre a estes circumstàncies.
Quan l'exercici físic es prolonga, la presència d'esta hormona en l'organisme comença a decaure. Este fet precedix a l'aparició d'una major sensació de fatiga.
La ingestió de cafeïna, ens va a reactivar, quan comencem a perdre reflexos pel cansament. L'estat d'ànim millora, i la sensació de pesadesa i fatiga disminuïx, hem dit bé la sensació.

D'altra banda, l'activació mental, beneficia a la velocitat de reacció o de resposta als estímuls externs.
Des del punt de vista del consum energètic, es diu que la cafeïna ens ajuda a utilitzar els depòsits de greix corporal, ajudant a eliminar els greixos saturats i Reservant els greixos monoinsaturadas, això és el que es diu però jo no he trobat cap estudi seriós que ho ratifique.
També ens ajuda a mobilitzar les reserves de glucogen del fetge, la qual cosa millora el subministrament d'energia per a aquells esforços que duren un poc més del compte (més d'una hora).
La cafeïna es convertix en un suplement molt interessant per a millorar el rendiment en proves de llarga duració, sobretot perquè s'aconseguix una major economia en el consum d'energia.
La cafeïna no aporta cap benefici en els treballs de força, potència o velocitat.  Aquelles tasques de resistència que duren menys d'1 hora, tampoc van a realitzar-se millor perquè prenguem cafeïna.
La cafeïna, és diürètica, és a dir, elimina aigua; però no alterarà l'equilibri de fluids.
Prendre cafeïna durant l'esforç no produirà orina, ni augmentarà la producció de suor; per la qual cosa tampoc influirà en la temperatura corporal, així que ja ho sabeu.
Si prenem sucre o hidrats de carboni amb la cafeïna, anul·lem els beneficis  anteriorment descrits, perquè activa la secreció d'insulina, una hormona de caràcter més conservador, que disminuïx l'alerta i tracta d'emmagatzemar els greixos, la qual cosa s'oposa totalment al treball de l'adrenalina, com veieu els gels que la porten només ens llevaran la sensació de cansament.
Per això ja sabeu, si preneu sucre i panellets amb el café, no rendireu millor en l'exercici.
D'altra banda, la cafeïna, al ser estimulant, contribuïx a l'envelliment cel·lular. Este efecte és més notable entre les persones que no estan entrenades.
La cafeïna, té un efecte estimulant. Prenent entre 75 a 150 mg de cafeïna, el cos eleva la seua temperatura, el ritme respiratori i el nivell d'àcid gàstric en l'estómac, així que ull, cada gel té 35 mg així que hi hi ha comptar.
Amb només un parell de cafés (entre 100 i 300 mg de cafeïna), ja estem aconseguint estos efectes.

L'excés de café (+ de 400 mg),  Altera el sistema nerviós, produint estats de nerviosisme, irritabilitat, ansietat i insomni, a part d'empitjorar el pols i el control dels moviments, continueu comptant.
Com a element activador, tendix a accelerar el ritme cardíac, i pot produir inclús sudoració. A nivell digestiu, ens va a facilitar l'eliminació d'excrements sòlids, en alguns casos, amb episodis de diarrea.
L'abús prolongat de cafeïna (8 o 9 tasses diàries), pot ser causa d'úlceres gàstriques, i derivar en pujades del nivell del colesterol, així com en insomni, ansietat i depressió crònics.
L'organisme s'adapta al consum habitual de cafeïna, necessitant més quantitat d'esta substància per a aconseguir un mateix nivell d'activació.
En estos casos, es produïx un cert nivell de dependència, que es reflectix en irritació, cansament, depressió i somnolència. Per això, si tenim necessitat compulsiva de prendre café, els metges recomanen reduir gradualment el consum.

Però no cal preocupar-se excessivament, ja que este xicotet “síndrome d'abstinència” es pot superar en pocs dies.
Supose que ningú s'haurà espantat, això si un bon café una hora abans de la carrera que ens ajude a establir bé la tàctica de carrera segur que ens vindrà bé, almenys eixirem a córrer mes parladors encara que al final els que han de parlar són les nostres cames.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada