IN MEMORIAM

dissabte, 10 de desembre del 2011

El nostre cartell.

 Molts de nosaltres ja haurà vist el cartell anunciador de la II Mitja Marató “Vila de Pego” i tal vegada alguns s'hauran fixat en la pintura que figura a l'esquerra, és fàcil inclús que algú tinga curiositat per saber qui la pintat i qual és el seu titul. Però saludem abans a tots els corredors que a mes de correr observen.

Per si algú té eixa curiositat li diré que pintures amb corredors hi ha moltes però de pintors ja consagrats no hi ha tantes i si el seu titul és “Carrera de marató, Nova York” llavors era quasi una obligació que estiguera en el cartell de la nostra Mitja Marató, però és que el seu autor és valencià i no és un altre que Joaquín Sorolla Bastida.
Que un pintor com Joaquin Sorolla allà per 1911 des de l'habitació de la seua pensió en New York pintara als corredors d'una carrera que es realitzava al voltant de Central Park ens deu omplir d'orgull i que li posara com a titul “Carrera de Marató, Nova York” no deu deixar-nos indiferents.

Tots sabem  lo compromet que estava amb la societat Joaquin Sorolla, com es mostrava d'interessat amb els moviments obrers de l'època, i que es demostra en obres com I encara diuen que el peix és car!, que reflectixen la duresa de la societat proletària en el segle XIX - XX.
Que es fixara en una carrera a peu a Nova York ens deu fer pensar que ja hi hauria llavors un moviment de carreres en tota la ciutat i que d'aquelles carreres sorgira una de les més grans Maratons.

És curiós que el quadro estiguera pintat en 1911 en la llarga temporada que passá Joaquin Sorolla a Nova York pintant per a la The Hispanic Society of Amèrica de Nova York la decoració interior sobre “Les províncies d'Espanya”, més coneguda últimament com “La seua visió d'Espanya” i que la Marató de Nova York no realitzara la seua primera edició fins a 1970, llavors, els 127 participants van donar diverses voltes al voltant de Park Drive en central Park. 
Només un centenar d'espectadors van observar llavors la prova, que va guanyar el nord-americà Gary Muhrcke amb una marca de 2 h 31 min 38 s. En esta primera edició només 55 dels participants van completar la carrera.
Com veieu ha plogut molt des de llavors i molts han sigut els corredors que des de llavors s'han convertit en maratonians servisca la utilització d'esta pintura com un xicotet homenatge a tots ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada