IN MEMORIAM

dimecres, 16 de juliol del 2008

SET

Per sort estem tenint un bon estiu, estem parlant de calor, de suar, de beure i per sort pareix que no ens va a fer falta, però només pareix, perquè la necessitat beure i la d'estar ben hidratat és fonamental ja siga a l'estiu o a l'hivern, molts pensen que sol cal beure quan es té set però no és veritat, perquè es podria dir que quan tenim set ja estem d'alguna forma desidratads.
Sabem perquè tenim set?, que és el que ens fa beure? ho comptare en poques paraules.
PERQUÈ ES PRODUÏX LA SET? En el nostre cervell, hi ha receptors sensibles a les concentracions de sals minerals en la sang, quan esta concentració augmenta, envia un senyal que genera la sensació de set. Este mecanisme es produïx quan ja estem deshidratats.
Qualsevol canvi en el nostre organisme que conduïx a una hipohidratación cel·lular (deshidratació) originarà un augment de la concentració salina dels líquids corporals i ens porta a la sensació de set, també es produirà un augment de l'hormona antidiürètica (ADH) provocant que quan suem molt el volum de l'orina disminuïsca per a compensar la pèrdua d'aigua.

Sensació de boca seca, orina fosca o marejos són els símptomes habituals de la deshidratació.
Alguns opinen que cal beure només quan es té set, però les millors recomanacions de salut en corredors populars, ens indiquen que hem d'estar sempre correctament hidratats, sobretot arribar a les competicions hidratats, per a no minvar en el nostre rendiment. Sobretot 24 hores abans de la competició beurem prou sabent les condicions atmosfèriques que tindrem l'endemà.
Quan tenim una certa edat disminuïx la sensació de set quan estem deshidratats, fent que el restabliment del nivell de fluids corporal siga més lent, també tenen la resposta renal més lenta, i per tant les càrregues de sodi, la qual cosa contribuïx a hiponatremia. La set a vegades es lleva amb poca quantitat de líquid, i potser d'esta manera no ens hidratem suficient.
Així que cal beure encara que no tinguem set.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada