IN MEMORIAM

dissabte, 5 de juliol del 2008

JA SOM AQUI.


És una verdadera danya, però les vacacions ja s'han acabat, ja estem una altra vegada a Pego, tornem a la rutina i a la calor. Per als que volem córrer una marató a la tardor estes són les dates en què haurem de començar a entrenar seriosament i açò ens presenta el primer problema, la calor, el segon problema seria la humitat i els dos junts són una combinació explosiva i si li afegim les distàncies llargues tenim tots els ingredients per a una gran explosió.
Després de viure molts anys a Pego ja coneixem els trucs, eixir molt enjorn i que quan el sol comence a calfar ja haver acabat o eixir molt tard quan les temperatures ja comencen a baixar, amb la humitat no és tan fàcil i com suem molt ens porta a procurar estar sempre hidratats, també sabem el que hem de fer i repartim molt bé l'aigua en el circuit, i encara que tots sabem l'important que és l'aigua moltes vegades no deixem aigua en el circuit o no passem per les fonts, i és ací on volguera que posàrem un poc d'atenció.
La importància de l'aigua moltes vegades la menyspreem el que ens pot portar a greus problemes. S'esta realitzant l'Expo a Saragossa i esta dedicada a l'aigua, la qual cosa dóna la mesura de l'important que és esta per al planeta però la que ens interessa com a corredors és l'aigua que hem de beure per a hidratar-nos.
Hui anem a parla un poc de la HIDRATACIÓ EN EL CORREDOR, si és o no necessària, quant cal beure, si és necessari que la beguda siga aigua o no, com ens afecta la suor, com previndre el colp de calor, quina quantitat beure, en fi, de tots aquells dubtes que ens sorgixen i sobre la qual tant es discutix.
Sabem que beure massa és perillós en el corredor, que estar ben hidratat i beure en entre'ns i carreres és necessari per a evitar disminuir les nostres capacitats, que molts corredors no donen importància a la hidratació, inclús no la creem necessària en competició i menys a l'hivern. Durant els dies de major calor, l'organisme pot arribar a perdre fins a 3 litres d'aigua per la suor, l'orina, la respiració i la transpiració de la pell.
Per la importància de la hidratació en la nostra salut parlarem d'este tema tan qüestionat.
Comentarem el següent:
L'AIGUA és la substància inorgànica (composta per hidrogen i oxigen H2O) més abundant sobre la Terra, així com en el nostre cos, és essencial per a la vida perquè tots els processos metabòlics es desenrotllen al mig aquós.
Per a veure la seua importància, indicar que constituïx al voltant del 60% del pes corporal en els hòmens i el 50% en les dones. Estes dades varien significativament d'una persona a una altra. La massa muscular en els adults està formada per un 70 a 75% d'aigua aproximadament, mentres que el teixit adipós conté una quantitat molt escassa d'aigua (un 10 a 40% aproximadament), el % total d'aigua en un individu obés és inferior a la que presenta un individu no obés. La sang conté un 83% d'aigua i l'esquelet d'un 43 a 60% aproximadament.

Una deshidratació portada al 4% del pes corporal provoca un 40% de disminució de l'eficàcia.
L'aigua que prové dels aliments que mengem i dels líquids que prenem constituïx quasi la totalitat de l'aigua diària que utilitza el nostre organisme. En els aliments trobem el 20 a 30% de la ingesta total d'aigua, mentres que les begudes (aigua i altres) representen el 70 a 80% restant.
Per ser essencial per a la vida humana, és considerada com un nutrient, no és energètica, és a dir no aporta calories al nostre organisme, igual que les vitamines i les sals minerals. En condicions naturals l'aigua no és únicament H2O, sinó que conté gasos, CO2, sulfat de Calci, clorurs, sals de Magnesi, de ferro, Cobre, sofre, etc., segons els terrenys d'on procedix o per on circula. Podem viure sense menjar fins quasi dos mesos, a base de consumir reserves greixos i per mecanismes d'adaptació de l'organisme, però sense beure podem viure menys d'una setmana.
Tant l'aigua com les begudes que prenem els corredors ajuden a hidratar a l'organisme, a més s'aconsella prendre begudes ja que el 20 a 25 % d'aigua que consumim prové de l'aigua, però el 75 a 80 % restant prové de les begudes en general.
QUINA ÉS LA FUNCIÓ DE L'AIGUA I COM ES DISTRIBUÏX PER L'ORGANISME?Transporta els nutrients i els rebutjos de les cèl·lules i altres substàncies, com a hormones, enzims, plaquetes i cèl·lules sanguínies. Facilita el metabolisme de les cèl·lules. Servix com a mitjà de transport, en la sang, dels productes de rebuig que han de ser eliminats per l'orina.
És un excel·lent solvent i mig de suspensió, facilita l'eliminació de productes de rebuig i toxines a través de l'orina.
Forma fluids lubricants amb altres molècules per a les articulacions, tracte digestiu i genitourinari, saliva, etc.
Absorbix la calor, ajuda a regular la temperatura corporal, allibera la calor a través de la producció i evaporació de la transpiració.
Intervé en múltiples processos, com la digestió, absorció, el metabolisme i l'excreció. En l'intestí es realitza una important reabsorció d'aigua.
Amortix els òrgans i ajuda a mantindre les estructures del cos. Tots els òrgans la necessiten per al seu funcionament.
Com veieu fonamental, demà un poc mas d'informació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada